Association of Writers of Vojvodina
 
 


Међународна награда за књижевност Нови Сад 2009 - Љубомир Левчев (Бугарска) Print E-mail
There is no translation available, please select a different language.
Међународна награда Нови Сад за 2010. годину је  припала Љубомиру Левчеву, за допринос савременој књижевности, посебно због његовог оригиналног песничког дела, које га сврстава у најистакнутије савремене песнике бугарског језика.
Награда се састоји из дипломе и новчаног износа.
Одлуку је донео Програмски одбор Међународног новосадског књижевног фестивала. Награда ће бити свечано уручена 1. септембра на  Тргу младенаца.
Пети пут Друштво књижевника додељује Међународну награду за књижевност – Нови Сад ( досадашњи добитници су Кристоф Мекел, Немачка; Жан Пјер Фај, Француска; Бен Окри, Нигерија и Шон О Брајен, Енглеска), настојећи да афирмише значајне доприносе књижевности, афирмацију језика поезије, њену идеологију откровења контроверзних ликова света и моћ увида у слојевитост култура и судбину човека.
Љубомир Левчев рођен је 1935. године у граду Тројану. Завршио је Филозофско-историјски факултет на Софијском универзитету. Био је уредник и главни уредник часописа Литерарни фронт (1961–1971), први заменик министра културе (1975–1979), председник Савеза бугарских писаца (1979–1989). Од 1991. године је уредник и власник издавачке куће и међународног часописа Орфеј.
Појавио се педесетих година као песник модерне културе и осећајности са књигом Звезде су моје, 1957. Током пет деценија књижевног рада објавио је више од 30 књига поезије. Левчев је објавио и два романа Убиј Бугарина (1988) и Ти си следећи, исте године. Објављена су му Изабрана дела у седам томова на бугарском 2008. године.
70 његових књига преведено је и објављено у 34 земље. Овенчан је најзначајнијим књижевним наградама у Бугарској, јавним признањима у области културе и државним признањима и наградама за заслуге за доприносе у афирмацији бугарске културе и књижевности.
Између осталог, Левчев је члан је Европске академије за уметност, науку и културу, Париз; члан – оснивач Европске академије за поезију, Луксембург; члан Међународне куће поезије у Бриселу; члан Међународног књижевног фонда, Москва; почасни члан Каза насионал де поесиа, Лима. Добитник је низа престижних бугарских и међународних награда, међу којима су: Златна медаља Француске академије и звање Витез поезије (1985), Велика награда Института Александар Пушкин, Сорбонина награда (1989), Светска награда, за мистичну поезију Фернандо Ријело (1993) и Златни венац Струшких вечери поезије (2010). Живи и ради у Софији.
Оно што издваја Љубомира Левчева међу многим песницима савременог доба и придружује га скупини најистакнутијих песника нашег времена, у које убрајамо З. Херберта, Вознесенског, Енценсбергера или Милоша, је незаменљиво осећање да сугестивно и прецизно именује стање ствари у модерном свету. При том му не недостаје став, што је врлина која припада само посебно проницљивим духовима, који иде до хладне заоштрености у именовању. То није политички или идеолошки став, него општељудски, рекло би се антрополошки, који заступа идеју човека промишљену у многоструким релацијама, од насиља, технике, сила које производе сиромаштво и пустошење људског света.
Песме Љубомира Левчева одликује мајсторска  имагинативност, која уједињује призоре реалног живота и језике далековидне вероватноће, која није инсценација уметности комбиновања, него једна врста аналитичности која кроз језик слика и призора открива анатомију наших губитака, таму наших пораза и очајање наших молитви. Његов гипки стих, његова надахнута лакоћа којом твори призоре света у функцији откровења, драматизација и приповедачке напетости и сонорне мелодиозности откривају нам великог песника књижевности коју нисмо познавали довољно, дисање једног језика који ту поред нас у блиском суседству ствара надахнуте и горке људске симфоније језичких облика, контроверзно и моћно биће певања које нам саопштава оно што смо некад знали и које нам то каже кроз бљескове суочавања са собом самима.
Сваки велики песник говори језиком пријатељства, речено платоновски, говори нам оно што не можемо да поднесемо и што би суштински требало да припадне нашем бићу, што би нас оснажило да издржимо и разумемо свет у којем живимо. Ево једне једноставне песничке дијагнозе Љубомира Левчева која то потврђује:
У свету наступа промена.
Опасни трагач смисла
већ осећа
да
је машта почела да ослепљује.
Она види нешто што је ближе.
Оно даље се губи.
Ишчезава полако као огорчени анђео.
Као хоризонт без вере.
Љубомир Левчев је мајстор певања који нам својим надахнутим песмама потврђује да нам је горка лековитост поезије потребна.
У Новом Саду  3. 08. 2010. године
Председник Програмског одбора МНКФ
Јован Зивлак, књижевник
 
DKV logo
Novi Sad International Literature festival
 
Zlatna greda
 
Popular

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Home   |   Festival   |   Zlatna greda   |   DKV   |   Photo Gallery   |   Contact   |   Login

Copyrights © 2008  - 2010. Association of Writers of Vojvodina. All Rights Reserved.
Braće Ribnikara 5, 21000 Novi Sad, Serbia
Telephone: / Fax: 021 654 2432