Association of Writers of Vojvodina
 
 


Флора Јоан Print E-mail
There is no translation available, please select a different language.
Јоан Флора (1950, Банатско Ново Село) песник, преводилац, уредник. На књижевној сцени појавио се крајем седамдесетих, доживео пуну афирмацију током осамдесетих година. Деловао је пре свега као румунски писац из Војводине, односно као румунски писац у оквиру српске културе. Последње године живота провео је у Букурешту, где је радио као уредник у Музеју румунске књижевности, а потом и као секретар Друштва књижевника Румуније.
Од прве књиге песама "Валцери" (Либертатеа, 1970), и њеног превода на српски "Рембо или неко други " (Багдала, 1975), током наредне три деценије Флора је аутентичним и опорим песничким гласом, са модусима иронијског и критичког говора о свету савременог живота, унео нову перспективу у разумевање и практиковање песничког језика. Ослањајући се на искуства традиционалних поетика, неоавангардистичких и конкретистичких поступака, Јоан Флора је вратио у поезију изгубљену моћ сведочења. Посебну пажњу побудиле су његове књиге „Терапија рада“, „Чињенично стање“ и „Издаја метафоре“.
За књигу „Млада сова на самртној постељи“, као и његов преводилац, песник Адам Пуслојић, добио је Нолитову награду.
Док је боравио у Букурешту, у последњим годинама живота објавио је две књиге песама: „Љубичасти табани“ и „Доручак под травом“, које нису преведене на српски.
Учествовао у различитим поставангардним покретима, а један је од оснивача клокотризма, активистичког арт-перформанса, који је био изузетно утицајан осамдесетих година у Београду.
Као преводилац дао је велики допринос рецепцији српске књижевности у румунској култури, а од посебног значаја су његови преводи поезије Васка Попе и Антологија српске поезије између XIII и XX века.
Умро је у Букурешту 2005. године.
 
DKV logo
Novi Sad International Literature festival
 
Zlatna greda
 
Popular

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Home   |   Festival   |   Zlatna greda   |   DKV   |   Photo Gallery   |   Contact   |   Login

Copyrights © 2008  - 2010. Association of Writers of Vojvodina. All Rights Reserved.
Braće Ribnikara 5, 21000 Novi Sad, Serbia
Telephone: / Fax: 021 654 2432