Друштво књижевника Војводине
 
 


Награду за животно дело Друштва Књижевника Војводине за 2009. годину Томиславу Кетигу Print E-mail
Награду за животно дело Друштва Књижевника Војводине за 2009. годину жири је после неколико састанака доделио књижевнику Томиславу Кетигу за дугогодишњи, жанровски и садржајно разнолик књижевни опус који је запажен и позитивно оцењиван како у земљи тако и у иностранству.
Томислав Кетиг је рођен 1932. године, дипломирао је на Катедри за југословенску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, био је уредник у Издавачкој кући Прогрес, потом у Издавачком и новинском предузећу Форум. Од 1976. године све до пензионисања 1922.године био је главни уредник Редакције Енциклопедије Југославије за Војводину, при Лексикографском заводу «Мирослав Крлежа» из Загреба. Данас је главни уредник Енциклопедије Војводине, при Војвођанској академији наука и уметности. Био је од 1969. до 1971. године секретар, затим у два мандата од 1971. до 1975. године председник Друштва књижевника Војводине. За Енциклопедију Југославије написао је, уз низ других прилога и две обимне студије, једну под насловом Култура Југославије 1918-1988, другу под насловом Наука у Југославији 1918-1988.
    Томислав Кетиг је аутор преко 200 прилога прилога поезије, прозе, есеја, критика, студија, расправа и полемика у свим важнијим књижевним и научним публикацијама на простору бивше Југославије.
    Објавио је три књиге песама: Прометеј у повратку (1962), Аманет (1981), Поеме и баладе (2002); аутор је књиге есеја под насловом Сањари и фотографи зоре објављене 1975. године, те књиге драмских текстова Помрачења, штампане 1969. године. Његове позоришне, телевизијске и радио драме извођене су у Новом Саду, Копру,  Будимпешти, Пироту, Суботици, Београду, Охриду, Бечу,  Сарбрикену,  Келну, Скопљу, Сарајеву и у Хилверсу. Његова радио драма Возачев ноктурно награђена је на Фестивалу југословенске радио драме у Охриду.
    Томислав Кетиг је објавио и низ романа. Роман Слепи путници излази му 1972. године, следеће године роман Луде године, затим 2007. године роман под насловом Велебитски орао, исте године објављује још два романа; роман под насловом Ракова дјеца, те историјски роман Дуга сенка свитања. Овај роман је најобимнији и сигурно са највише амбиција у опусу Томислава Кетига. Објављен је у два тома на више од хиљаду страница. Роман води читаоца на крај осамнаестог и на почетак деветнаестог века и у средњоевропске просторе са средишњим делом у Војводини. У том историјском периоду и на тим просторима долази до преломних, драматичних и често трагичних догађаја у којима се рађа Војводина као изузетан етнички, географски и економски простор. Кроз биографије фиктивних и историјских личности Кетиг, у овом роману несумњивих књижевних вредности, приказује идеје у настајању и њихово често драматично претакање у стварност са чијим процесима иду појединачне и личне судбине. Као и у другим својим романима са савременом тематиком Кетиг се и овде служи стилским и реторичким контрапунктирањем драматичних судбина са иронијом и гротеском. Историја је главни јунак романа Дуга сенка свитања, али се она тка као наративни текст од присвајања и губитка личних слобода, од ставарања историје кроз људске судбине до трпљења њених најчешће погубних утицаја.
    Велебитски орао и Ракова дјеца, као и роман у рукопису Дамин гамбит тичу се савременог живота, писани су са намером да се кроз наративни поступак прикажу  сукоби традиционалног и новог, који често говоре прецизније о времену данашњем од многих социолошких и публицистичких радова. Кетиг, доказују то и ови романи, а пре свега историјски роман Дуга сенка свитања,  узорно влада савременим наративним поступцима и ствара литерарне текстове трајних поетичких и естетичких вредности.
    Његова дела су превођена на немачки, мађарски, италијански, холандски, француски, македонски, словенски, албански, словачки, русински, румунски, руски и шведски.
Жири је радио у саставу: Милица Мицић Димовска (председник), Јанош Бањаи, Владимир Кочиш, Павел Гатајанцу, Зоран Ђерић, Мартин Пребуђила и Недељко Терзић.   

Децембра, 2009, Нови Сад
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432