Друштво књижевника Војводине
 
 


Награда Мирослав Стрибер, за најбољу књигу на русинском, Штефану Худаку Print E-mail
Штефан Худак је рођен 1931. године у Миклошевцима. Школовао се у Миклошевцима (Република Хрватска), у Руском Крстуру, а учитељску школу је завршио у Осијеку. Радио је у Босни и Војводини. Радио је у РТВ Нови Сад, као новинар и редактор у културној рубрици.
Пише приповетке, романе, радио-драме и књижевну критику.
Сарађивао је у многим листовима и часописима. Текстови су му превођени на на украјински, српски, словачки, мађарски, румунски и окситански.       

Објавио је следеће књиге прозе:  Гриц Бандурик, роман (коауторство са Михајлом Ковачом), 1972; Приповетке,  1977; Траговима голуба на небу, роман, 1987. Писао је и драмске текстове и приредио дела Ивана Цанкара и Јосифа Костелника, као и Антологију кратке русинске прозе. Добитник је више награда за књижевност.    
Књига приповедака  Стефана Худака под називом " Тековине и губици,"  у издању новинско издавачке куће "Руске слово", припада вредним издањима приповедачке уметности у контексту савремене русинске књижевности. Русинској публици понуђен је репрезентативан избор из сложеног приповедачког стваралаштва једног од водећих прозних писаца русинске књижевности. У избор су уврштене приповетке које тематизују трауматично време Другог светског рата  и долазак мира на просторе градова и села и његови рефлекси у животима многих породица, као и у доживљају и искуству појединаца. Худак не бежи од савременог и модерног начина размишљања, он се као приповедач суочава са тамном страном људског морала и  са сложеном психосоцијалном мотивацијом његових јунака, видовима општег морала и психолошким траумама и напетостима у породичном животу, као и односима између жене и мушкарца. У том контексту, у једном броју приповедака, Худак оформљује специфичан хуморни начин приказивања свакодневног живота.
У већем делу приповедачког опуса Худак истражује и повезује историјске теме из времена насељавања Русина са Карпата на данашње просторе, са вечитом тежњом сеоба и трагања за коначним исходиштем.
"Тековине и губици“ је књига која с правом претендује да буде у самом врху савремене русинске приповедачке књижевности и она заслужује да буде награђена наградом која носи име "Мирослава Стрибера", даровитог и рано преминулог русинског књижевника. Ова награда, која се први пут додељује у оквиру  ДКВ, истовремено је признање једном значајном савременом ствараоцу Штефану Худаку, дугогодишњем члану ДКВ, и спомен на писца чије ће дело бити осветљавано и надамо се поново читано и истраживано оваквим плодним и подстицајним поводима.

Децембра, 2009. године

Чланови жирија:
Ирина Харди Ковачевић,
Никола Шанта
Владимир Кочиш (председник)

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432