Друштво књижевника Војводине
 
 


Седми међународни новосадски књижевни фестивал Print E-mail
У циљу успостављањa и проширивањa културних веза са светом, ДКВ је основао Међународни књижевни фестивал.
Нови Сад је овим фестивалом постао динамични и отворени простор актуалне  књижевности и књижевне мисли.
Седми међународни новосадски књижевни фестивал је  јединствени догађај овакве врсте у  Србији,  око 60 страних и домаћих писаца  током четири дана читају своје песме и прозу на отвореном простору, на Тргу младенаца.
Фестивал је и у знаку музике коју изводе на фестивалским манифестацијама млади музичари Новог Сада.
У оквиру Фестивала додељују се две награде:
„Бранкова награда“ за младе песнике која се уручује у Сремским Карловцима, у репрезентативном објекту Магистрата, уз подршку Општине Сремски Карловци, и Међународна награда за књижевност „Нови Сад“, која се уручује на Тргу младенаца истакнутим песницима, или прозним писцима и мислиоцима књижевности, који су дали допринос савременој уметничкој књижевности у свету и у Србији.
Поред читања на Тргу младенаца (сваке вечери од 21 час), и у урбаним амбијентима Новог Сада у послеподневним часовима, одржавају се и књижевнокритички разговора о савременој поезији, о националним књижевностима, односно о савременим поетикама или видовима књижевности.
Посебан симпозијум се организује на тему Романтизам, савремена књижевност и култура – митови, политика, спектакл, слава, иронија, на коме учествује 15 истакнутих домаћих критичара, филозофа и писаца.
У касним вечерњим часовима у Кафеу Бистро у центру града, пети пут се организује дводневно такмичење у слем поезији. Победник такмичења биће проглашен за најбољег слем песника Србије.
Ове године ће се по први пут изводити и читање поезије са балкона. Прве и последње вечери Фестивала, од 19 и 30 часова, са балкона кафића Абсолут у Змај Јовиној улици, своју поезију ће читати изабрани домаћи и страни песници.
За учеснике се организује излет бродом до Сремских Карловаца и посете Петроварадинској тврђави и Фрушкогорским манастирима.
Фестивал се организује захваљујући помоћи Покрајинског секретаријата за културу, тј. Извршног већа АП Војводине, Министарства културе Републике Србије, Градског већа Новог Сада и медијским и другим спонзорима, као и добровољном ангажовању чланова ДКВ и грађана Новог Сада.
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432