Друштво књижевника Војводине
 
 


Ждрале Радован Print E-mail
Радован Ждрале је рођен у Баљцима, Херцеговина, 1929. године. Дипломирао је на групи за југословенске књижевности Филозофског факултета у Београду. Радио је као професор гимназије и Више педагошке школе у Суботици. Био је главни уредник књижевног часописа  ''Руковет'' и директор и главни и одговорни уредник Издавачког предузећа Матице српске.    
Објавио је романе: ''Источна распуклина'', ''Месечева берба'', ''Глинене кочије'', ''Руководећи мозак'', ''Земља среских галебова, ''Вучја сен'', ''Трилогија Теслијанум'' (''Господар муња'', ''Детињство господара муња'', ''Мит о господару муња''), ''А онда је дошаo рат'', ''Водич за покорне'', ''Дневник младог Адолфа Хитлера'', ''Херцеговачка рапсодија'', ''Принцип''.    
Књиге приповедака: ''Немирни'' и ''Крилати бик''.    
Драме: ''Лептиров лет'', ''Лажна представа'', ''Логор''(радио-драма), ''Двојица против Тауриде''(радио-драма).    
Радован Ждрале се бави и вајарством, углавном у полудрагом камену. Његови радови се налазе у Поклон-збирци ''Каменов свет'' у Музеју Херцеговине у Требињу,  у поклон-збирци ''Фрушка гора – камен и облици'' , и у збирци радова у Меморијалу Никола Тесла у Електровојводини Нови Сад – ликови Николе Тесле. Ждралов вајарски опус чини око 3 000 радова.    
Живи у Новом Саду.   
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432