Друштво књижевника Војводине
 
 


XVIII Седница Управног одбора Print E-mail
Седница Управног одбора одржана је 10. априла 2008. године са почетком у 11,00 сати, седници су присуствовали: преседник Јован Зивлак, Петко Војнић Пурчар, Фрања Петриновић, Јанош Бањаи, Весна Кораћ, Милица Мићић Димовска, Славко Алмажан, Михал Ђуга. Одсутни су били Ђорђе Писарев, Зоран Мандић, Никола Страјнић, Зоран Ђерић, Владимир Гвозден и Корнелија Фараго. За седницу је предложен следећи дневни ред:

1. Резултати конкурса за делатност и пројекте ДКВ
2. Активности између две седнице и наредни задаци
3. Новосадски међународни књижевни фестивал
4. Кадровска питања
5. Разно

Дневни ред је прихваћен једногласно.
 
1. Председник ДКВ Јован Зивлак изложио је резултате Конкурса за делатност и пројекте ДКВ. ДКВ је добило од Министарства за културу Републике Србије за Међународни новосадски фестивал 1.500.000,00 динара, за Златну греду 200.000 динара и за Бранкову награду 80.000 динара, што укупно чини 1.780.000,00 динара, што је више у односу на прошлу годину када смо укупно добили 1.065.000,00 динара. Од Покрајине ове године смо добили 300.000 динара за фестивал и 150.000 динара за Златну греду, а прошле године смо од Покрајине добили 1.468.000,00 динара. Што значи да су средства ДКВ умањена скоро пет пута у односу на прошлу годину, што ће угрозити рад и активности ДКВ. У комисијама за доделу средстава за манифестације није било ниједног књижевника, нити афирмисаног интелектуалца, а у Комисији за издаваштво налазе се искључиво локални библиотекари који прво себи додељују средства. Јован Зивлак је предложио да се упути жалба на оваква решења, јер је неприхватљиво да се ДКВ уводи у кризу те да се његови пројекти тако неприхватљиво вреднују. Јован Зивлак је рекао да је ДКВ најорганизованије друштво, које има фестивал, један од најугледнијих часописа за књижевност, трибине са преко 50 књижевних програма годишње, и да се морамо изборити да се према нама односе са поштовањем. УО ДКВ је донео одлуку да се упути жалба Секретаријату за културу Извршног већа у којој ће се образложити значење активности ДКВ и где се тражи да се омогући пријем делегацији ДКВ (У саставу Јован Зивлак, председник; Јанош Бањаи, потпредседник; Фрања Петриновић; потпредседник; Милан Мицић) код секретара Золтана Јегеша и уз присуство Роберта Колара како би се разрешила постојећа ситуација.

2. Активности ДКВ су доведене у питање због финансијске ситуације, нагласио је Јован Зивлак. У протеклом периоду одржано је јавно читање поводом Светског дана поезије на платоу на почетку улице Браће Рибникар, који је медијски био врло добро испраћен. У програму су учествовали чланови ДКВ: Перо Зубац, Момчило Бакрач, Милан Ненадић, Иван Негришорац, Весна Кораћ, Саша Радојчић, Михал Ђуга, Илеана Урсу Ненадић, Недељко Терзић, Зоран Ђерић и Никола Страјнић. Такође су били емитовани и тонски записи са гласовима Вилијема Батлера Јејтса, Езре Паунда и Томаса Стернса Елиота. Пројекат је изазвао интересовање публике и Светски дан је изузетно добро организован.

Што се тиче трибина у Клубу ДКВ, закључено је да ће се и даље одржавати према плану који је усвојен на претходној седници УО ДКВ.

3. Припреме за Трећи међународни новосадски књижевни фестивал су већ почеле. Неки од позваних писаца су потврдили свој долазак, као што су Винсент Беренгуер из Шпаније, Клаудио Поцани из Италије, који је и директор Ђеновљеванског песничког фестивала, Сергеј Гандлевски из Москве, добитник малог Букера и анти Букера, Олга Славникова добитница руског Букера, В. Н. Херберт из Енглеске, добитник значајних награда за поезију, Цветанка Еленкова из Бугарске, Ејвинд Берг из Норвешке, све угледни писци у својим земљама... Ми се боримо за квалитете и зато доводимо значајна имена националних књижевности. Ако овај фестивал треба да буде подстицајан он мора да представља и нова имена, ауторе који стварају и антиципирају књижевност овог и будућег времена, а не искључиво етаблиране ауторе. Ослањање само на етаблиране ауторе би била концептуална грешка, јер то би био вашар таштине, а не стваралачки однос према књижевности. Коначна листа учесника биће ускоро дефинисана и фестивал ће бити заиста квалитетан.

Ове године у оквиру фестивала одржаћемо и такмичење у слем поезији. Слем поезија је брза урбана поезија која се изводи по клубовима. Има два важна аспекта, начин писања и извођење поезије. Време извођења поезије је од 3 до 7 минута, публика је жири и она би требало да се непосредније ангажује у самом процесу, она бодри извођаче аплаузом или оценама које даје учесницима. Настојаћемо да овај догађај буде једна врста незваничног такмичења за најбољег слем песника у Србији. Предвиђа се да такмичење траје две вечери и доделиће се прва награда са дипломом и новчаним износом.

Фрања Петриновић је нагаласио да се не сме умањити значај који има симпозијум који је увек тематизован. Јован Зивлак се сложио са њим и нагласио да можемо бити врло задовољни са досадашњим симпозијумима будући да су досадашњи учесници и њихови текстови били изврсни.

Овогодишња тема фестивала биће везана за теорију, а Јанош Бањаи је предложио да се треба позабавити темом да ли теорија терорише књижевност.

Предложено је да Јанош Бањаи припреми образложени предлог за Симпозијум.

УО ДКВ је, такође, донео одлуку да се у Организациони одбор Фестивала именује Милан Мицић, књижевник из Војвода Степе.

4. Са жаљењем је констатовано да УО неће моћи више да рачуна са доприносима Ђуре Папхархајија. УО је донео одлуку да се на његово место именује Владимир Кочиш, истакнути русински прозни писац.

Такође, уместо Зорана Мандића, који одсуствује са седница УО узастопно већ девет пута а није ни присуствовао годишњој Скупштини, УО је донео одлуку да се коптира Недељко Терзић, књижевник из Сремске Митровице.

Предлози су једногласно усвојени.

5. УО је донео одлуку да се распишу конкурси за пријем нових чланова, за књиге године и за животно дело. Одлучено је да се годишња Скупштина убудуће одржава крајем године, посебно због тога што ДКВ тада завршава са својим годишњим активностима и припрема планове за наредну годину.

Седница је завршена у 13,00 сати.

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432