Друштво књижевника Војводине
 
 


Радуновић К. Јован Print E-mail
Јован К. Радуновић (1934, Сремска Митровица), школовао се у Ваљеву, Сремској Митровици и Београду. Дипломирао на Филолошком факултету у Београду на групи  Југословенска књижевност и француски језик, а потом и на Факултету драмских уметности у Београду, одсек  Драматургија.    
Пише поезију, публицистику, прозу, критику, позоришне, телевизијске и радио-драме, беседе.    
Објавио је већи број песничких књига, између осталих: Сирмиум; Warszawa (поема); Сирниум II. и Молитва за Агату.    
Потписао је  заједничку књигу Мајка градова са Александром Ердељаном и Петром Милошевићем.    
Приредио је антологију: Капије лепоте (Антологија српског народног епског песништва,  1. и 2. издање, Књижевне новине, Енциклопедија, Београд),
Објавио је и књиге есеја: Мислим да сам жив; Сам са собом и у себи; Његошев универзални хуманизам изражен у Горском вијенцу (1. и 2. издање, Књижевне новине, Енциклопедија, Београд).    
Јован К. Радуновић је написао низ сценарија, као и неколико драматизација, а реализовао је и неколико пројеката као редитељ:    
Ћутње проф. Мартића (играни телевизијски филм); Радмилини разговори (телевизијски театар); Соба бр.6 (драма и драматизација); Сремом као срцем (телевизијска играна серија); Камен у бразди (телевизијска драма); Веје ли горка реч (поетско-телевизијски театар); Света отаџбина (поезија и музичка композиција); Хегедушић – говор слика (телевизијски филм, ТВ НС); Мрља (драма); Шумановић (драма); Корени (телевизијска серија, САД, Канада); Фрау Лујза Мишић (драма); Дечак и генерал (играни филм; сценарио и режија); Бдење душе (књижевно-филмско-документарни пројекат).    
Дела су му превођена на мађарски, македонски, албански, словеначки, енглески, француски, немачки, италијански, руски и пољски језик.    
ТВ НС је снимила полусатни документарни филм Бдење душе о аутору.    
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432