Друштво књижевника Војводине
 
 


Алексић Мирослав Print E-mail
Мирослав Алексић је рођен 9. јануара 1960. године у Врбасу. У родном граду завршио је основну школу и гимназију.Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности (светска књижевност).
Радио је као новинар у Врбасу и Новом Саду. Био је секретар Фестивала југословенске поезије младих, највеће и најзначајније манифестације младих песника у бившој Југославији.
Председник Кулутрно-просветне заједнице Врбаса од 1990. до 2001.
Управник Народне библиотеке “Данило Киш” у Врбасу од 1990. до 2001. године.
Био је оснивач и главни уредник Издавачке куће “Слово” коју је покренуо и водио заједно са песником Благојем Баковићем.Уређивао је лист за децу “Растимо”.
Са песником Ђорђом Сладојем покренуо је 2004. часопис за књижевност и културу “Траг” у коме је и сада члан редакције.
Године 2015. изабран је за програмског директора Новосадског салона књига.
Прве песме објавио је као гимназијалац у часопису “Млади дани” 1977. године.
Поезију, књижевну критику и приповетке објављује у часописима: Летопис Матице српске, Књижевна реч, Златна греда, Дневник, Писац, Овдје, Глас српски, Траг и другим.
Објавио је три књиге песама:
- Зигурат, Народна библиотека у Врбасу
- Попик или чуг, Универзитетска ријеч, Никшић и Књижевне новине, Београд,
- Нема вода, Матица српска, Нови Сад
- Оскудно време, Прометеј, Нови Сад
У припреми је његова четврта песничка књига.
Добитник је угледне песничке награде Печат вароши сремскокарловачке, Дневникове откупне награде за новинску причу и других признања.
Био је члан жирија за доделу књижевних награда: Фестивала југословенске поезије младих, Годишње награде Друштва књижевника Војводине и Награде “Јелена Балшић”.
Учесник је најзначајнијих књижевних манифестација: Међународни октобарски сусрети писаца у Београду, Бранково коло у Сремским Карловцима, Борина недеља у Врању, Ђурини дани у Српској Црњи, Миљковићеви дани у Гаџином Хану, Трг песника у Будви, Ратковићеве вечери поезије у Бијелом Пољу, Пивске вечери поезије у Плужинама, Ћоровићеви књижевни сусрети у Билећи и Требињу, Сарајевски дани поезије и Дани Душка Трифуновића у Српском Сарајеву.
Био је учесник и Међународног фестивала Дани словенске писмености у граду Тверу у Руској Федерацији и књижевног програма Међународног салона књига у Санкт Петербургу, као и књижевног програма Салона књига у Темишвару (Румунија).
Заједно са Мином Алексић преводио је са руског песме Јекатерине Пољанске.
Са професором Јулијаном Рамачем превео је Идилски венац „Из мога села” Гаврила Костелника, прву књигу написану на русинском књижевном језику.
Заступљен је у више од двадесет антологија и избора српске поезије, као и у великој Антологији српске поезије за децу на руском језику коју је приредио Андреј Базилевски.
Помоћник је управника Библиотеке Матице српске, за набавку и размену публикација. 
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432