Друштво књижевника Војводине
 
 


Извештај о раду ДКВ 2008. године Print E-mail
Друштво књижевника Војводине  је самостална непрофитна организација књижевника и књижевних преводилаца.
Друштво представљају и заступају председник Друштва и лице које за то овласте Скупштина, Управни одбор или председник Друштва. У ДКВ нема запослених, осим двоје ангажованих хонорарно ( технички секретар и књиговођа), као и председника ДКВ који се скоро свакодневно ангажује на пословима битним за ДКВ, од правилника, организације трибина, националних пензија, Фестивала до Златне греде..
ДКВ је асоцијација војвођанских писаца који стварају на свим званичним језицима АП Војводине. ДКВ тренутно броји 483 члана, од чега су седамдесетак  књижевни преводиоци...  Највиши орган управљања ДКВ је Скупштина, која се одржава једном годишње. У периоду између две Скупштине, радом ДКВ управља Управни одбор, односно председник ДКВ.
Управни одбор чини петнаест чланова: председник Јован Зивлак, Јанош Бањаи и  Фрања Петриновић, потпредседници, Петко Војнић Пурчар, Ђура Папхархаји, након  његове смрти коптиран је Владимир Кочиш, Корнелија Фараго, Весна Кораћ, Славко Алмажан, Ђорђе Писарев, Владимир Гвозден, Недељко Терзић који је заменио Зорана М. Мандића,  Никола Страјнић, Зоран Ђерић, Михал Ђуга и Милица Мићић Димовска, кооптирана након болести Радивоја Шајтинца.
Управни одбор је између две скупштине  одражао десет седница на којима је расправљао и одлучивао о свим битнијим проблемима и програмским аспектима којима се бави ДКВ. Ниједну седницу УО није одржао без кворума.
Чланови УО су чинили и чине срж програмских активности ДКВ и представљају најзначајније писце и интелектуалце у нашој средини. УО је тежио да се ослободи наслага политиканства и лажног ангажмана, што је красило дуго година нашу организацију, бавећи се проблемима који су дефинисани статутом наше организације и проблемским аспектима који могу да буду решиви и који су битни за наше чланове и организацију у целини.
УО је водио рачуна о приципима демократичности и националне равноправности, тежећи, колико год је то могуће да не само писци националних заједница, него и различитих генерација и средина из Војводине и Србије буду програмски заступљени и уважавани. Почев од усмених трибина, Фестивала, Златне греде, награда до комисија и жирија УО је са осетљивошћу за вредности, као и за разумевање наше мултикултуралне средине  водио програмску политику ДКВ.
На десет седница расправљано је о око педесет тачака дневног реда. Приоритет су имали финансијски проблеми. ДКВ је у току 2008. добило преко 5 милиона динара ( око 2. 900.000,00 за Фестивал, око 1.000.000,00 за Златну греду, 600.000,00 за остале програмске делатности и 6000.000,00 за материјалне трошкове), што је највише досад, али то је било недовољно због замашних програмских захтева ( Фестивал, Греда, активности у афирмацији књижевног стваралаштва, награде и др).
Највећи допринос нашој финасијској стабилности дали су Република и Покрајина, а градске власти, са претходном гарнитуром, показале су изузетан деструктиван однос према нашој организацији – чему су допринели и неки наши чланови, нажалост, ангажовани у посебној врсти антикултурне политике.  
УО је расправљао о програму и концепцији нашег Међународног фестивала, Златној греди, књижевним трибинама, саставу и раду комисија и жирија, о националним пензијама тражећи випе пута, па и преко конференција за штампу, одговарајући третман писаца из Војводине, годишњим плановима и извештајима, међународној сарадњи, статусним проблемима писаца ( пенизионим и социјалним), приближавању Друштва и његових писаца већем броју културних средина у Војводини. УО је, такође, усвојио Пословник о своме раду, Правилник о националним пензијама и све правилнике о раду комисија и жирија, као и правилнике о наградама...
Неспорно је да је УО имао велики број активности, да су његови чланови показали изузетну професионалну одговорност у раду и да су у различитим задужењима, комисијама и жиријима, такође, показали изузетну ангажованост и стручност.
Највећи успеси УО су организација Међународног новосадског књижевног фестивала, свакако најзначајнији књижевни фестивал у Србији, одржавање часописа Златна греда, који, упркос финансијским потешкоћама, редовно излази и ускоро ће достићи стоти број, књижевни сусрети у градовима Војводине, Бранкова награда и Међународна награда Нови Сад, као и стално подизање угледа нашег Друштва.
Књижевне трибине
1. У среду, 05. децембра 2007. године, у 19,00 сати, у клубу Друштва књижевника Војводине, одржана је промоција две књиге у оквиру манифестације "Дани македонске културе у Србији". Књига Митка Манxукова, Дарови неба (приче) и књига Јована Зивлака, Зол гостин и други песни, која је издата на македонском језику.
Поред аутора на промоцији су учествовали Марко Недић, Фрања Петриновић и Ристо Василевски.
2. У петак 14. 12. 2007. у препуном клубу Друштва књижевника Војводине, одржано је књижевно вече читања из нових рукописа. Учествовали су афирмисани али и новопримљени чланови: Јан Лабат, Ђорђе Писарев, Весна Кораћ, Ђура Папхархаји, Владимир Гвозден, Владимир Копицл, Петко Војнић Пурчар, Јован Дунђин, Корнелија Фараго, Мирјана Марковић, Фрања Петриновић, Милица Мићић-Димовски, Јован Попов, Ђорђо Сладоје, Илеана Урсу-Ненадић, Милан Ненадић, Нада Душанић, Татјана Делибашић, Рале Нишавић Драгољуб Павлов, Ксенија Катанић, Бранислав Зубовић, Стојан Симић Крпица, Саша Нишавић.
3. У уторак, 18. децембра 2007. године, у 19:00 часова, у Друштву књижевника Војводине свој нови роман "Дивља лоза, бршљан" представила је Весан Кораћ. њени саговорници били су Фрања Петриновић и Зоран ]ерић.
4. У петак, 21. децембра 2007. године, у 19:00 часова, у Друштву књижевника Војводине одржан је по први пут Књижевни салон, без унапред утврђеног предмета разговора, окупио је око двадесет аутора.
Учествовали су: Владимир Гвозден, Алпар Лошонц, Корнелија Фараго, Јован Зивлак, Стојан Симић Крпица, Рале Нишавић, Рајица Драгићевић, Весна Кораћ, Александар Павић, Фрања Петриновић...
5.У уторак, 21. децембра 2007. године, у 13:00 часова, у организацији Отвореног универзитета, Нови Сад и Друштва књижевника Војводине, у малој сали Скупштине Војводине, представљен је роман Томислава Кетига Дуга сенка свитања, Агенција МИР, Нови Сад. Учествовали су Јанош Бањаи и Фрања Петриновић.
6. У уторак, 29. јануара 2008. године, у 19,00 часова, у Друштву књижевника Војводине своју нову књигу "Надница за бекетовање" представио је Момчило Бакрач. његови саговорници били су Ђорђе Писарев и Владимир Копицл.
7.У среду 12. марта 2008. године са почетком у 19,00 сати, представљен је роман Наде Душанић "Кућа са друге стране". О роману су говорили Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић и аутор.
8. У среду 19. марта 2008. године у просторијама ДКВ одржана је промоција књиге "Украјинске бајке". На промоцији су говорили Милена Ивановић, Тања Гаев, Михаило Писањук и Владимир Кочиш.
9.У уторак 18. марта у Друштву књижевника Војводине, одржана је конференција за штампу поводом конкурса за доделу посебних признања за допринос култури, тј. националних пензија Министарства културе Србије, који је закључен 14. марта.
УО ДКВ, на основу свог интерног конкурса предложио је 15 истакнутих писаца. Учесници конференције су ставили примедбе на рад комисије и на неодговарајући третман писаца из Војводине.
10.У среду, 27 фебруара у Клубу Друштва књижевника Војводине пред препуном салом одржан је књижевни скуп посвећен Косову.
Стихове о Косову и поводом Косова читали су Перо Зубац, Ђорђо Сладоје, Рале Нишавић, Рајица Драгићевић, Саша Нишавић, Татјана Делибашић, Весна Кораћ, Дивна Бјелић, Иванка Грујин, Зоран Ђерић, Недељко Терзић, Илеана Урсу Ненадић, Милан Ненадић, Бранислав Зубовић, Стојан Бербер, Иван Негришорац.
11. УНЕСКО је 1999. године прогласио "21. март" Светским даном поезије. ДКВ се придружило бројним градовима широм света који тог дана славе поезију. У петак 21. марта 2008. године, у 12 сати на углу улице Браће Рибникар и Булевара Ослобођења одржано је јавно читање. Учествовали су: Перо Зубац, Момчило Бакрач, Милан Ненадић, Иван Негришорац, Весна Кораћ, Саша Радојчић, Михал Ђуга, Илеана Урсу Ненадић, Недељко Терзић, Зоран Ђерић и Никола Страјнић. Уз најављене песнике пуштани су и тонски записи са гласовима Вилијема Батлера Јејтса, Езре Паунда и Томаса Стернса Елиота.
ДКВ је штампао плакате и разгледнице са песмама учесника у оригиналним рукописима. Делегација ДКВ, у саставу Иван Негришорац, Зоран Ђерић, Јозеф Клаћик и Момчило Бакрач, посетила је гроб песника Војислава Деспотова и положила цвеће.
12. У среду, 7. маја са почетком у 11,00 сати одржан је јавни протест Управног одбора Друштва књижевника Војводине против овогодишњих одлука Градског већа за културу тј. Управе за културу града Новог Сада о субвенционирању програма ДКВ и укупне културне политике у Новом Саду.
Управни одбор ДКВ је најоштрије осудио некоректан и непрофесионалан однос градских власти према високој култури и активностима ДКВ.
14.У среду, 7. маја са почетком у 19 часова, у Сремским Карловцима, поводом годишњице Мајске скупштине одржане 1848. године, у свечаној сали гимназије поезију су читали: Перо Зубац, Јован Дунђин, Саша Радојчић, Милан Ненадић, Весна Кораћ, Недељко Терзић, Милутин Ж. Павлов, Иван Негришорац, Никола Страјнић и Јован Зивлак.
Саорганизатор ове приредбе је била Скупштина општине Сремски Карловци.
15.У понедељак, 11. маја са почетком у 12 часова, у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Новом Саду, поезију за децу су читали: Пера Зубац, Меланија Римар, Марина Жинић Илић и Рале Нишавић.
16. У уторак, 12. маја са почетком у 12 часова, у ОШ "Душан Радовић" у Новом Саду, поезију и текстове за децу су читали Анђелко Ердељанин, Славољуб Белимарковић, Сима Газибарић и Рале Нишавић.
17. У среду 14. маја са почетком у 12 часова, у сали Културног центра у Пећинцима, за ученике ОШ "Слободан Бајић Паја", поезију и текстове за децу су читали: Недељко Терзић, Слађана Миленковић, Видак Петровић, Радован Дрљача и Тодор Бјелкић.
18. У петак 23. маја са почетком у 19 часова, у сали народног Музеја у Кикинди читали су текстове из нових рукописа: Милица Мићић Димовска, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Петар Чонградин, Милош Латиновић и Јован Зивлак.
19. У петак 30. маја са почетком у 19.30 часова, у Народној Библиотеци у Панчеву текстове из нових рукописа читали су прозни писци: Милица Мићић Димовска, Весна Кораћ, Фрања Петриновић, Ђорђе Писарев и Немања Ротар.
Суорганизатор овог читања је била Народна библиотека из Панчева.
20. У среду 04. јуна са почетком у 20.00 часова, у Свечаној сали Скупштине општине Беочин поезију из нових рукописа су читали Недељко Терзић, Милан Ненадић, Момчило Бакрач, Радован Дрљача и Јован Зивлак.
21.У среду 11. јуна са почетком у 20.00 часова, у Свечаној сали Скупштине града Сомбора поезију и прозу из нових рукописа су читали Миленко Попић, Давид Кецман Дако, Јован Зивлак, Момчило Бакрач, Стојан Бербер и Перо Зубац.
22. У среду 21. маја са почетком у 19,00 часова, у Клубу Друштва књижевника Војводине одржано је књижевно вече Стевана Константиновића који је представио своју нову књигу Соцреалистички роман у словенским књижевностима. О књизи је говорио Јулијан Тамаш.
23. У клубу Друштва књижевника Војводине 14. августа 2008. године одржано је књижевно вече где је представљен часопис за књижевност и културу "људи говоре", који излази у Канади, у Торонту.На књижевној вечери вођен је разговор о првом броју  часописа а у разговору су учествовали Радомир Батуран, главни одговорни уредник из Торонта и Миливој Ненин.
24. У клубу Друштва књижевника Војводине 14. новембра 2008. године одржано је књижевно вече где је представљен роман Стојана Бербера Изгон. Говорили су Спасоје Граховац и Павле Илић.
Трећи међународни новосадски књижевни фестивал одржан је од 25. до 30. августа,. На манифестацији је учествовало око осамдесет учесника, од којих 25 из 15 иностраних земаља: Велике Британије, Норвешке, Француске, Шпаније, Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске, Русије, Словачке, Републике Српске, Црне Горе и др. Фестивал се одвијао  у неколико сегмената, један од најбитнијих било је јавно читање песама и прозе на Тргу младенаца, где је читало скоро четрдесет писаца и наступило преко петнаест музичар. На отварању је било преко триста људи, а свако вече наступе писаца је пратило између сто педесет и двеста љубитеља књижевности. Међу учесницима фестивала било је више песника и неколико врло битних прозних писаца, а међу њима Вида Огњеновић, Владимир Тасић, Милета Продановић, Тоне Хеднебе из Норвешке, Елена Фајналова из Русије, Петер Рац из Мађарске, Ајтен Мутлу из Турске, Гриша Трифонов из Бугарске, Николас Блинко из Енглеске, Дитер Греф из Немачке, као и добитник Међународне награде Нови Сад Бен Окри из Нигерије.
Одржан и једнодневни симпозијум посвећен теми "Тржиште и илузије књижевности", који је дато изванредне увиде и резултате. Учествовали су: Јанош Бањаи,  Драган Јовановић Данилов, Новица Милић, Иван Негришорац, Корнелија Фараго, Милена Владић,  Алпар Лошонц, Зоран Ђерић,  Душан Пајин, Владимир Гвозден,  Бојан Јовановић.
Такмичење слем песника 27. и 28. августа, током две вечери окупило је десет песника финалиста и свако вече је било присутно око триста посетилаца у Кафеу Бистро. Поред победника Ивана Даникова, изузетан утисак су оставили Маја Солар и Јован Живковић.
Две групе страних писаца гостовале су у Сремској Митровици и Кикинди. Програми у Кафеу Обломов  давали су посебну боју фестивалској атмосфери.
Бранкова награда за прву збирку поезије аутора до 29 година ( председник жирија ове награде Зоран Ђерић,у којем су још и Саша Радојчић и Момћило Бакрач ) уручио је награду, на извнредној прирдби у Сремским Карловцима, песнику из Бања Луке  Данету Комљену за збирку "Убица зечева" у издању "Арт принта" из Бања Луке. Током фестивала, 26. августа у клубу Друштва књижевника Војводине,  представљена је савремена руска поезија, зучествовали су Всеволод Јемељин, Елена Фанаилова и Драгиња Рамадански. О савременој румунској поезији  28. августа у Градској библиотеци говорили су најактуелнији аутори у Румунији Дан Коман, Клаудију. Укупно на Фестивалу је одржано око 20 програма.
Велику помоћ фестивалу су пружил покровитељи и спонзори:Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, Управа за културу Новог Сада, ТВ Нови Сад, ТВ Аполо, Дневник, Грађански лист, Необее.нет, Феал
25. 08, понедељак, 21,00 сат
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
Свечано отварање
учествују:
Вида Огњеновић, Елена Фанајлова (Русија), Ђорђо Сладоје, Туне Хеднебе (Норвешка), Дитер Греф (Немачка), Висент Беренгер (Шпанија), Милан Рихтер (Словачка)
26. 08, уторак, 9.30,00 сати
Полазак брода са учесницима Фестивала за Сремске Карловце са Београдског кеја
СВЕЧАНА САЛА МАГИСТРАТА
12,00 сати
Додела Бранкове награде за поезију на српском језику за аутора прве књиге старог до 29 године. Додела ове најзначајније награде за младе песнике организује се у сарадњи са Општином Сремски Карловци.
КЛУБ ДКВ, Браће Рибникар 5
17,00 сати
Савремена руска поезија
Учествују:
Всеволод Јемељин, Елена Фанајлова и Драгиња Рамадански
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
21,00 сат
учествују:
Владимир Тасић, Петер Рац (Мађарска), Дан Коман (Румунија), В. Н. Херберт (Енглеска), Иде Хинце (Аустрија), Добитник Бранкове награде за 2008. годину
27. 08., среда
КЛУБ ДКВ, Браће Рибникар 5
од 10,00 до 13,00 и од 15,30 до 18,00 сати
СИМПОЗИЈУМ
Тржиште и илузије књижевности
Учествују:
Јанош Бањаи, Драган Јовановић Данилов, Милена Владић, Иван Негришорац, Корнелија Фараго, Алпар Лошонц, Зоран Ђерић, Новица Милић, Душан Пајин, Владимир Гвозден, Бојан Јовановић
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
21,00 сат
учествују:
Ејвинд Берг (Норвешка), Клаудиу Комартин (Руманија), Бернард Видер (Аустрија), Бетина Харц (Немачка), Бећир Вуковић (Црна Гора), Радомир Д. Митрић (Република Српска)
КАФЕ БИСТРО
23,00 сати
Такмичење за најбољег слем песника Србије – полуфинале
28. 08, четвртак,
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА
12,00 сати
Савремена румунска поезија
Учествују:
Дан Коман, Клаудиу Комартин и Јован Пејанов Радин
16,00 сати
КАФЕ ОБЛОМОВ
Пола сата књижевности
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
21,00 сат
учествују:
Всеволод Јемељин (Русија), Милета Продановић, Николас Блинко (Енглеска), Весна Кораћ, Момчило Бакрач, Ајтен Мутлу (Турска), Димитриј Гачев ( Бугарска ), Милош Латиновић
23,00 сати
КАФЕ БИСТРО
Такмичење за најбољег слем песника Србије – финале
Гост вечери Иде Хинце (Аустрија)
29. 08, петак, 16,00 сати
КАФЕ ОБЛОМОВ
Пола сата књижевности
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
21,00 сат
Додела Међународне награде за књижевност НОВИ САД
Бену Окрију (Нигерија)
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА
30. 08, субота 11,00 сати
Разговор са добитником Међународне награде за књижевност
Нови Сад – Беном Окријем
12,30 сати
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА
Кристијан Иде Хинце, аудио, видео и перформанс песник
Школе поезије
16,00 сати
КАФЕ ОБЛОМОВ
Пола сата књижевности
ПЛАТО НА ТРГУ МЛАДЕНАЦА
Завршно вече, 21,00 сат
учествују:
Вићазослав Хроњец, Гриша Трифонов (Бугарска), Стевка Шмитран (Република Српска), Илеана Урсу, Драган Драгојловић.
Златна греда.ДКВ ће до краја године објавити осамдесет и шести број, тј. осму свеску у години. Часопис има просечно око осамдесет страница, тј. око 240 шлајфни по свесци или  до 2400 годишње што превазилази обим једне солидне енцикопедије.
Штампа и припрема часописа по броју износе око деведест хиљада. Ауторски хонорари по броју износе око шездесет хиљада, а коректура, лектура и уреднички хонорари око четрдесет хиљада. Са осталим трошковима ( поштарина, телефони, књиговодство, секретар итд) трошкови производње износе годишње преко два милиона.
У броју сарађује око тридесет сарадника, годишње око триста. Греда се штампа у тиражу од 800 до 1000 примерака и сваки број се фактички разграби за неколико дана. Неспорно је да часопис има велики углед широм Србије и да је изузетно цењена његова модерност, актуелност и аналитичност. Ширина захвата коју негује овај часопис отвара нам путеве да упознамо савремену америчку књижевну сцену, енглеску, француску, руску, украјинску, шпанску, али и холандску, тибетанску, тамилску... Такође, на страницама Греде срећемо нова тумачења Пиндара, Стринберга, Цветајеве, Ги Дебора, Црњанског, Тасића, И. Маројевића. Дунђерског, Ђ. Сударског Реда, Ђ. Папархајија итд. и мноштво нових песничких текстова и прозних прилога наших и светских аутора.
У два посебна броја часопис представља прилоге са нашег Фестивала, почев од прозних и песничких до књижевнокритичких текстова везаних за тему симпозијума или за тумачење савремених националних књижевности. Фестивалски бројеви су пример изванредне афирмације савремене стране и домаће књижевности и посебно младих аутора који учествују у различитим програмима Фестивала.
Часопис има и ревијски карактер, ту се пласирају књижевнокритички текстови о актуалним књигама савремених аутора, информације о светским наградама, положају књиге, борби интелектуалаца за слободе, тржишту културе итд. као и различити прилози о раду ДКВ.
Посебно су занимљиви филозофски и социолошки текстови наших и светских аутора од Ватима, Рансијера, Ги Скарпете, Ги Дебора, Јеротића, Лошонца,  Беланчића, Н. Милића, Гвоздена, К. Фараго, Д. Пајина, Б. Јовановића и других.
У питању је изузетан часопис који се ствара у најбољим традицијама те врсте.
Излагачка активност у Клубу ДКВ.
1.Митровић Илона – Ицука, Нови Сад
„Отисци душе“
-самостална изложба пастела, јануар 2008.
2.Мирослав Огорелица – Мики, Нови Сад
-изложба слика, графика и дизајна стоних лампи, јануар 2008.
3.Нада Душанић, Сомбор
„Кућа са друге стране“
-изложба слика уља на платну-портрети
01. 02. 2008.  
4.Промоција туристичког водича града Вршца
-изложба слика „Вршац – наша варош“, аутор Живојин Марковић, сликар
-март-април 2008.
5.Зоран Сувајац – Зограф, Бања Лука, Република Српска
-изложба слика и цртежа, 03. 03. 2008.
6.Драган Шијачки, академски сликар, Нови Сад
-"Сребрни летач Јоле“, изложба слика
26. 03. 2008.
7.Јосип Чор, Нови Сад
ретроспективна изложба прича и цртежа
„АРТ“, 08. 04. 2008.
8.Зоран Кузманов – Куза, Кикинда
-изложба слика „Портрети“, 24. 05. 2008.
9.Гроздана Миленковић, Нови Сад
-изложба цртежа „Она у свему и све у њој“, 16. 06. 2008.
10.Мирослав Секулић, Загреб, Хрватска
-изложба слика и цртежа, јун-јули 2008.
11.Радмила Турукало – Совтић, Нови Сад
-изложба слика „Слава животу“, 15. 08. 2008.
12.Радован Радојчин – Раша, Нови Сад
-изложба интарзија, 30. 09. 2008.
13.Снежана Милеусинић, Нови Сад
-слике на свили „Будност“, 12. 11. 2008
14.Младен Бакрач, Врбас
-изложба слика, 27. 11. 2008.
15.Годишња изложба „УЛСНС“, Нови Сад
-12. 12. 2008.

ЗАКЉУЧАК
ДКВ је организовало у 2008. године  око 80 програма и јавних активности,  тј. двадесет и четири представљања књига и разговора, преко двадесет програма на Фестивалу, издало осам свесака часописа Златна греда, одржало  10 седница Управног одбора и преко 20 седница комисија и жирија, окупило преко 1000 сарадника и учесника програма и ангажовало у својим активностима око 16 000 читалаца и посетилаца.
 Најзначајније активности нашег Друштва су Међународни новосадски књижевни фестивал, свакако најпрестижнији књижевни фестивал у Србији, одржавање часописа Златна греда, који, упркос финансијским потешкоћама, редовно излази и ускоро ће достићи стоти број, књижевни сусрети у градовима Војводине, Бранкова награда и Међународна награда Нови Сад, као и стално подизање угледа нашег Друштва, те репрезентативни симпозијум Тржиште и илузије књижевности и нова афирмативна  оријентација у политици годишњих  награда ДКВ. Награде су додељене значајним писцима Мири Вуксановићу, Сави Бабићу, Радивоју Шајтинцу, Владимиру Копицлу,  Светозару Кољевићу, Алпару Лошонцу, Славку Алмажану, Јаношу Бањаију, Јовану Попову, Зорану Ђерићу, Вићазославу Хроњецу, Славку Гордићу,  Палу Бендеру, Јану Лабату, Јовану Дунђину...
ДКВ је успело да опреми своје просторије и да технички унапреди свој рад и организацију и да у Клубу ДКВ покрене динамичну културну активност и поред, може се рећи,  врло тешког периода у свом деловању. Својим активностима ДКВ се доказало као једна од значајнијих културних асоцијација у Покрајини и Републици, са напоменом да  његови потенцијали отварају широке могућности за даљу еманципацију. ДКВ мора остати неполитична, али одговорна организација са интегритетом која афирмише књижевност, сарадњу, демократичност, мултикултуралност, као и статус домаћег писца у контексту експанзије издавачке нискожанровске индустрије. 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432