Друштво књижевника Војводине
 
 


Друштво књижевника Војводине Print E-mail
ДКВ је асоцијација војвођанских писаца који стварају на свим  званичним језицима Војводине. Тренутно броји преко 490 чланова, од чега су око осамдесет књижевни преводиоци. Друштво је је формирано прво као секција  Удружења књижевника Србије 1966. године, а као самостална организација 1976. године са именом Друштво књижевника и књижевних преводилаца Војводине. Седиште  Друштва је у улици Браће Рибникар бр. 5, Нови Сад.
Највиши орган ДКВ је Скупштина, која се одржава једном годишње. У периоду између две Скупштине, радом ДКВ управља Управни одбор, односно председник ДКВ, који се бирају на мандат од четири године. Актуелни председник ДКВ је Никола Страјнић, универзитетски професор и есејиста.
ДКВ је организатор значајних књижевних манифестација: књижевни каравани, колоније, промоције, Конгреса писаца Југославије, међународне размене, покретач је и издавач или суиздавач вишејезичних књижевних публикација, као и повремених гласила.
ДКВ од 1980. године додељује своје годишње награде (за животно дело, за књигу и за превод године, као и за дела писана на језицима националних мањина - мађарском, словачком, румунском, русинском...), чији су носиоци најзначајнија књижевна имена овог поднебља (Бошко Петровић, Александар Тишма, Имре Бори, Ото Толнаи, Мирослав Егерић, Михаљ Ковач, Ђуро Папхархаји, Паљо Бохуш, Славко Алмажан, Милица Мићић Димовски, Јован Зивлак, Миро Вуксановић, Ђорђе Писарев,Владимир Тасић...). Друштво периодично, од две до четири године, додељује награде за најбољу књигу на језицима националних мањина ( награде: Иштван Конц, В. В. Попа, Паљо Бохуш,...), а од оснивања ДКВ додељује и Бранкову награду за најбољу прву песничку књигу аутора до 29 година, која је најпрестижнија књижевна награда за младе песнике, прво за српскохрватски у бившој Југославији, а потом за српски језик у Србији. Први добитник награде је Васко Попа, а међу добитницима су и Александар Тишма, Павле Угринов, Борислав Радовић, Мирослав Максимовић, Рајко Петров Ного, Драган Јовановић Данилов, Бранимир Бојић...
Друштво књижевника Војводине је 2001. покренуло часопис "Златна греда", сада престижни и угледни, коме је у јануару ове године изашао јубиларни 100. број. Златна греда се бави књижевношћу, уметношћу и књижевном теоријом. Главни и одговорни уредник је Јован Зивлак.
ДКВ сваке недеље организује трибине у оквиру којих се промовишу књиге угледнијих чланова и писаца из земље и иностранства. На трибини се представљају и издања на језицима народности, рад књижевних заједница са територије Војводине, као и издавачи и  књижевни часописи.
Друштво је основало Међународни новосадски књижевни фестивал. Фестивал окупља око 50 угледних писаца из земље и иностранства. Траје шест дана, крајем августа и почетком септембра, и средишњи догађаји одржавају се увече на Тргу Младенаца.
У оквиру фестивала се додељује Међународна награда ѕа књижевност Нови Сад. Друштво на Фестивалу такође додељује и Бранкову награду, за прву књигу песама песицима млађим од 29 година. Ова награда има значајну традицију и ове године се додељује јубиларни 50. пут. У оквиру Фестивала се организује и симпозијум о актуалним и теоријским темама, разговори о националним књижевностима, као и слем такмичење. Друштво реализује и међународну сарадњу, нарочито је развијена са организацијама писаца Бугарске, Румуније и Мађарске.
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432