Друштво књижевника Војводине
 
 


СЕЋАЊЕ - Анђелко Ердељанин (1941 - 2017) Print E-mail

САТИРИЧАР НАШЕГ ВРЕМЕНА
 1
Један од најистакнутијих савремених сатричара Анђелко Ердељанин  умро је  15. септембра у Новом Саду. Почео је као писац афоризама и сатирично епиграмских стихова 1970. године у Новом Саду са књигом Памет против ума, потписаном псеудонимом А. Камен. О тог времена, које је обележавала Трибина младих као повлашћено место многих уметника и интелектуалаца различитих усмерења, Ередељанин је био изузетно присутан скоро пет деценија у културној јавности Новог Сада и Србије са својим особеним прилозима објављиваним на страницама штампе; од часописа Поља до листова Дневник и Политика, тако и на таласима радија, посебно радија Новог Сада.
Писао је афоризме, сатиричне кратке приче, поезију, књижевност за децу, радио драме  а у новије време чешће се оглашавао на страницама часописа као критичар савремене позије. Написао је и исцрпну монографију посвећену свом родном месту Војка.
Критика је у њему виделу једну врсту актуализације домановићевског начина размишљања. Неспорно је да је Ердељанин би упућен на савремни тренутак, бавећи се различити феноменима друштвеног живота, па и неким општим премисама који се тичу човека уоште, његове култре и друштва. Ередељанин је поштовао и изграђивао своју интерпретацију форме, како њених могућности у изражавању парадокса и ироничних двосмислица, тако и усавршавања стиха или посебних облика сатиричне нарације.
Анђелко Ерељанин је рођен 1941. године. Школовао се у Војки, Старој Пазови и Новом Саду (дипломирао југословенску књижевност на Филозофском факултету). Радио је у Сремским новинама, Радио Новом Саду  и у још неким медијским кућама. Писао је песме, причу, афоризме, књиге за децу, радио-драме, књижевну критику.
Објавио је следеће књиге: Памет против ума (1970, сатира; под псеудомином А. Камен); Полутешке белешке (1976, афоризми); Заврзламе (1977, песме за децу); Лаке песме (1979, сатирична поезија);За интимну негу (1985, сатира); Свет је мали (1985, песме за децу); Нешто слатко (1994, песме за децу); Кокоштркља (1996, роман за децу); Војка (1997, хроника); Српски афоризми (1997); Бездушна опасност (1999, афоризми); Смешне песме (2002); Ником ништа (2004, афоризми); Ситне зверке и барабе (2004, сатирична поезија); А мени непријатно (2005, афоризми); Размишљатор (2005, афоризми за децу); Највећи коњ у Србији (2008, афоризми) итд.    
Написао је већи број радио драма које су извођене на Радио Новом Саду, Радио Загребу, Радио Љубљани, Букурешту итд.    
Заступљен је у многим домаћим антологијама, панорамама и зборницима афоризма, сатире и хумора и у светској Антологији мудрости (Вече, Москва, 2005, 2007).
Ередељанин је добитник многих награда за сатиру.
Био је члан Друштва књижевника Војводине.       

            
 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432