Друштво књижевника Војводине
 
 


ИВ ЖАК БУЕН (YVES-JASQUES BOUIN, 1951) Print E-mail

ВОДИТИ

Ко ће нам рећи куда руке иду ка телима, ка позивима? Ко ће нам показати куда руке иду ка рукама? Руке које се уплићу, расплићу за ударце, миловања. Руке које убијају, руке које дају живот; и то са истом нежном марљивошћу, истом беспрекорном пажњом. Руке створене за страсти.
Ко ће нам рећи зашто руке одлазе у сусрет поздраву, и када да се ухватимо, а када да пустимо руке које на длану држе, у сваком моменту, откуцаје света?
Ко ће нам рећи ког је дана рука напокон пронашла своје место у другој руци и да ли се то вечност наслућује?
И у покрету склапања руку, незналица појачава тишину молитве и одлази.

ОСТАТИ/ЖИВЕТИ

Цвет који се увече затвара, већ његов мирис. Сунце које изненада нестаје, већ ноћ. Улице које се одједном празне, већ самоћа. Живот који се лагано повлачи, већ светлост
Унутар
Завесе које се навлаче, већ сећање. Неко гаси лампу, већ дисање. Лица се губе, већ миловање. Последња љубавна реч у једном даху, већ тишина
Унутар
Кад све престаје, једна присутност остаје; али ко зна да је прихвати унутар себе као осмех који се не завршава?
У тајни песама су сусрети

ПОХВАЛА СВЕТЛУ НА ВОДИ

Као ни вода, светлост се не задржава у руци.
Вода, то је мрља на тканини која нестаје при топлоти; светлост, мрља у оку која бежи под капке. Упорност светла, жилава вода, истрајност сенки. И једно и друго дрхте, таласима или сенкама, једно блиста захваљујући другом, а да не знају које од њих двоје се кити туђим перјем. Појављују се, усхићени, у полету свог сјаја. Не уздржавају се.
Као и вода, светлост прожима сваку пукотину и сваки отвор; и ево је, трачак испод врата, барица на плочицама, мала пукотина између капака на прозорима, отисци на зидовима собе или како пуца од здравља у башти. Понекад је толико обузимајућа да заборављамо да је ту, да је она та која даје тон радости. Светлост која греје, која даје телу своју дубину и која мало по мало претвара топлоту у мирисне воде. Под мишком, на грудима и на свим рубовима коже, светлост ће позвати воду у ту ватру, и грла ће се надахнути, разгаљена од свежине.
Светлост и вода, када се венчају светло и сјај воде, то је ширење среће  у зеницама, плес који зовемо Светлуцање.
Март 2017.

Превод са француског Милица Станковић

Жак Буен, рођен 1951,  песник, лектор,едукатор, глумац.
Организатор књижевног фестивала Време речи ( Temps de paroles) од 2002. до 2011. и оснивач поетских сусрета у Дижону TemPoésie. 2014. оснива поетске сусрете У двоје је боље ( A deux c’est mieux) у Румунском културном институту у Паризу. Задужен је за студентске часове на Универзитету у Бургоњи ( смер: језик и комуникације). Едукатор за библиотекаре на атељеу читања наглас у Националном центру за месне јавне послове. Уводи атеље усменог изражавања и писања у школске, универзитетске установе, библиотеке, истраживачке институције, удружења, затворске установе, болнице... У часопису за поезију Олакшање ( Décharge), редовно објављује текстове посвећене страним песницима: „Гласови који су дошли са стране“. Учествује у раду школских установа: нижим и вишим разредима основне школе, гимназијама и средњим стручним школама.
Промовише великане савремене поезије организујући представе са читањем поезије (Мишоове, Ревердијеве, Арагонове, Десносове, Елијарове, Арделеове, Јожефа Атиле, Гофетове, Венајове...). Новија дела: Шетња ( La promenade) 2014, Заједно! Заједно! Еротско читање и Буен, то је све 2013, Сити?! Гурманскко читање 206/2017
Задужен за колекцију 3,14 г поезије  у издању p.i.sage iterieur од 2013.
Гостовао на многим свестким фестивалима. Имао студијске боравке по Француској и Немачкој. Објавио је преко дест песничких књига.

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432