Друштво књижевника Војводине
 
 


ДКВ обележило Светски дан поезије 21. март 2017. Print E-mail

Поводом Светског дана поезије,  Друштво књижевника Војводине је традиционално обележило 21. март програмом који је почео у 12,00 часова у просторијама  ДКВ, Браће Рибникара 5 у Новом Саду.
Манифестација Светски дан поезије, која је уврштена у календар УНЕСКА, обележава се 21. марта сваке године, у свим значајнијим културним центрима света.
Организација уједињених нација за просвету, науку и културу - УНЕСКО, 1999. године прогласила је 21. март за Светски дан поезије. Циљ је да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима, кроз промовисање и подстицање читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света. Овај дан осмишљен је с намером да се јавност подсети на снагу и важност песничке речи, која је на маргини друштвеног интересовања, а такође и да се подржи језичка разноликост. Овај празник је прихваћен и у Србији, па се обележава на више места.
Друштво књижевника Војводине је већ осму годину у Новом Саду обележава Светски дан поезије.
Програм је водио Виктор Радун, који је у уводној речи нагласио значај, симболику овог дана и важност његовог обележавања.
Програм је отпочео наступом виолончелисткиње Весне Гарабантин.
Бранислав Живановић је прочитао песме „Можда спава“ Владислава Петковића Диса и „Седам смртних грехова“ Милутина Бојића, поводом стогодишњице од смрти познатих модернистичких  српских  песника.
Пред бројном публиком песме су читали: Мирослав Алексић, Зоран Ђерић, Бранислав Живановић, Виктор Радун, Анђелко Ердељанин, Ева Ваш Харкаи, Ладислав Чањи, Будимир Фрка. Поред песама на српском језику – у оригиналу или у преводу – чули су се и стихови на мађарском и словачком језику.
Скуп посвећен Светском дану поезије протекао су слушању и говорењу поезије познатих новосадских песника  пред публиком која је испунила простор платоа испред Друштва књижевника Војводине.

1111

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432