Друштво књижевника Војводине
 
 


ИНИЦИЈАТИВА ПИСАЦА ДКВ Print E-mail
Иницијатива за подизање споменика новосадским писцима Жарку Васиљевићу и Ненаду Митрову    

Обраћање Градоначелнику и Градском већу града Новог Сада    

У петак, 21. марта, обележавајући манифестацију Светски дан поезије, која је уврштена у календар УНЕСКА, Друштво књижевника Војводине је покренуло иницијативу о подизању споменика у Новом Саду истакнутим песницима Новог Сада, Жарку Васиљевићу (1892 -1946) и Ненаду Митрову / Алфреду Розенцвајгу (1896 - 1941).    
У образложењу овог предлога, дајемо кратке биографије песника:    

ЖАРКО ВАСИЉЕВИЋ  (Бела Црква, 07. 05.1892 - Нови Сад, 19. 09. 1946),  српски песник, драматург и редитељ, хроничар распричаног, ироничног лирског тона. "Нико ни пре ни после њега није лирски аутентично оверио топониме и судбине Новог Сада и других историјских наших градова (Сомбор, Бела Црква), и нико, као он, у времену помрачене европске савести, није наговестио холокауст и зле датуме нацистичких оргија." Био је први послератни управник позоришта у Новом Саду. Позориште је обновљено под именом Војвођанско народно позориште, под којим ће радити све до 1951, када му се враћа име Српско народно позориште. Новосадски Прометеј је пре две деценије објавио књигу изабраних песама Жарка Васиљевића "На углу где Златна греда пресеца сокак Хлебарски", са предговором Драшка Ређепа. Жарко Васиљевић је сахрањен на Алмашком гробљу у Новом Саду.    

НЕНАД МИТРОВ је псеудоним Алфреда Розенцвајга, рођеног 1896. године који је припадао песницима тридесетих година двадесетог века. Породица Розенцвајг је изнедрила два песника, па као што његов сестрић Виктор ствара под псеудонимом, тако и Алфред свој књижевни израз обликује под именом Ненад Митров. Песников портрет најпластичније је дочарао његов савременик Младен Лесковац у есеју „Сећање на Ненада Митрова“. Описао га је као човека богатог унутрашњег бића и непрестано гладног знања, описао га је као интелектуалца „који је због Леопардија научио италијански, због Бодлера француски, био је уроњен у античку поезију и изучавао је будистичку мисао и песништва“. Тог песника и хуманисту, изабрао је окупатор за жртву свог напада на човечност. Трагајући за песниковим сестрићем Виктором, упутио је песнику ултиматум: или да буде мучен и убијен или да састави списак новосадских интелектуалаца, комунистички опредељених. Песник је извршио самоубиство, удахнувши отров из гасног решоа.    
Песничко дело Ненада Митрова остало је обавијено велом таме. Заступљен у Антологији новије лирике Симе Пандуровића, као и у Антологији српскохрватске послератне лирике Ђуре Гавеле, превођен на мађарски и пољски, оставио је књижевно наслеђе, које је измицало оку критичара и тек понекад било предмет интересовања. Пет књига поезије и прозе остало је у рукопису, а збирке Две душе (1927), Кроз кланце и јадиковце (1928), као и циклус Беспуће црнога спруда, у збирци Три према један за поезију   (колективно поетско иступање које је окупило три песника: Ненада Митрова, Жарка Васиљевића, Младена Лесковца и једног прозаисту: Душана Микића, допуњено илустрацијама Александра Кумрића, објављено 1934. године), обухвата поезију умереног модернизма. У новије време, новосађанка Драгана Белеслијин се бавила делом овог песника и успела да објави његову песничку волуминозну заоставштину, под насловом, Позно биље (Службени гласник, 2013. године).    

Молимо вас да размотрите ове предлоге и да подржите иницијативу више од 100 новосадских писаца, чланова Друштва књижевника Војводине, која је изнета пред јавност, у петак, 21. марта 2014. године, на манифестацији Светски дан поезије.    

Покретачи иницијатеиве Упревни одбор ДКВ,
Председник,    
Никола Страјнић    

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432