Друштво књижевника Војводине
 
 


XX Седница Управног одбора Print E-mail
Седница Управног одбора одржана је 07. маја 2008. године са почетком у 10,30 сати. Седници су присуствовали: председник Јован Зивлак, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Милица Мићић Димовска, Недељко Терзић, Владимир Кочиш, Михал Ђуга, Весна Кораћ и Владимир Гвозден, а одсутни су били Бањаи Јанош, Корнелија Фараго, Славко Алмажан, Зоран Ђерић, Никола Страјнић и Петко Војнић Пурчар. За седницу је био предложен следећи дневни ред:

1. Финансирање Златне греде и Међународног новосадског књижевног фестивала (однос Градског већа – Управе за културу града Новог Сада према ДКВ).

Дневни ред је прихваћен.

Председник ДКВ Јован Зивлак је рекао да култура није партијска и да не сме да има еминетно дневнополитичку одређеност, и да се према њој треба односити са поштовањем као и према људима који раде у њој. Једино слободна култура може бити стваралачка и демократска. Градске власти, имамо неспоран утисак, заступају другачије становиште, посебно према ДКВ и још неким удружењима. Треба још истаћи да се за време свог мандата нису удостојиле да приме иједну делегацију писаца из ДКВ, што очито говори о томе да имају унапред створено непријатељско мишљење и да прихватају само истомишљенике или сопствена достигнућа. Последице овако накарадне политике видљиве су не само у односима према ДКВ, већ и према многим другим субјектима у култури, у потцењивачком односу према високој култури, бесмисленом и штетном финансирању културне индустрије, као и фаворизовањем политичких симпатизера. Градске власти буком и вашарским малтретирањем грађана покушавају да замагле ствари и да се представе као одговорне и компетентне, а у суштини иза тога се крију незнање и ароганција.

Пошто на упућену жалбу градоначелници Маји Гојковић и члану Градског већа задуженог за културу Р. Јокићу, нисмо добили одговор УО Друштва књижевника Војводине је одлучио да одржи Конференцију за штампу као протест упућен јавности Новог Сада. Председник је предложио да се усвоји следићи текст за Конференцију за штампу:

На овогодишњем градском конкурсу за пројекте у области културе Друштво књижевника Војводине добило је укупно 200.000,00 динара и то само за часопис Златну греду. Већ неколико година, најрепрезентативније асоцијација стваралаца у Војводини и у граду, која окупља око 500 чланова, највише Новосађана, угледних писаца и интелектуалаца, бива изложена непринципијелним, некомпетентним и злонамерним проценама и одлукама групице повлашћених, није нам познато на основу којих заслуга, чланова Савета за културу или одговарајућих комисија.

Конкуришући за субвенције за часопис Златна греда, један од најбољих у земљи, за Међународни новосадски књижевни фестивал, први и најквалитенији у овом граду (Прозафест је основан касније, чији су организатори, иначе, чланови градског савета за културу и разних комисија, без самопоштовања преузели од нашег Фестивала концептуално идеју за међународну награду, као што ангажују неексклузивно наше писце или наше госте са претходног Фестивала, самопроглашавајући прегршт познатих ствари културним откровењем и при том ту хрпу некоректности са 10 учесника Град финасира са фрапантних 2.500.000,00 динара – 250.000,00 по учеснику за четири дана, а за наш Фестивал се не одобравају средства, који располаже, иначе, са 26.000,00 динара по учеснику за седам дана. Посебно је духовита идеја да међународна награда носи име међу Србима једва познатог сентименталисте Милована Видаковића. Рачуна се, ваљда, на осетљивост Исланђана или на кога другог, јер ако дело овог писца није одјекнуло међу Србима, онда ће већ упалити негде.

Несхватљиво је да се најугледнијој организацији писаца и преводилаца, која ствара врхунске књижевне и културне програме, која је и неспорни и репрезентативни представник политике националне равноправности, међунационалне сарадње и толеранције, удељује милостиња без икаквог сувислог образложења, са оним типом недемократске и некултивисане ћутње која личи на тиранију.

Градске власти у култури, за време свог мандата, нису се удостојиле да приме иједну делегацију писаца из ДКВ, што очито говори о томе да имају унапред створено непријатељско мишљење и да прихватају само истомишљенике или сопствена достигнућа. Вреднујући програме, доприносе и значај ДКВ на тако неприхватљив начин имамо утисак да у Градском већу у области културе хоће да врате на сцену превазиђену и опасну праксу мешања политике у културу и књижевност, тежећи да утичу на ДКВ, на његову кадровску политику помоћу новца иза чега се крију претећи идеолошки и приватни разлози. Последице овако накарадне политике видљиве су не само у односима према ДКВ, већ и према многим другим субјектима у култури, у потцењивачком односу према високој култури и наклоности према потрошњи новца у тривијалну забаву и у лаке одлуке о оснивању њихове културе и финансирање њихове књижевности и уметности. Несхватљиво је да грађани Новог Сада плаћају обест групице фрустрираних политиканата.

Познате су, иначе, приватне претње појединих чланова Савета и комисија да ће укинути Златну греду и Међународни фестивал, што је у културној и демократској пракси овог града незабележен случај и незабележена пракса да се овакво примитивно понашање толерише, посебно од градоначелнице или од члана Градског већа задуженог за културу, који на све то гледају са несувислом наклоношћу.

Морамо подвући да ће овакав вид ометања ДКВ пропасти, као и многи пре тога. ДКВ је независна организација и ниједна политичка опција, као ниједан политичар немају права да се мешају у његове послове и да угрожавају његову аутономију која је гарантована законом о култури, осим да се односе према ДКВ с дужним поштовањем, а не са приватном осветничком ирационалношћу. Ни у јавности ни у професионалним релацијама не може се оправдати тешко схватљива и дуготрајна политика и може се рећи самовоља Градског већа Новог Сада у области укупне културе, узимајући у обзир чудесне ефекте и критеријуме, а поготову ако се запази да је највећи део чланова Савета за културу, као и чланова разних комисија непосредно ангажован у институцијама које конкуришу за средства и да је тиме у сукобу интереса, да чланови Савета и комисија додељују или утичу да се додељују средства њиховим институцијама или организацијама, и да је широкој јавности сасвим јасно да ти субјекти нажалост не представљају ништа репрезентативно у пољу културе (издавач који ни у Новом Саду нема запажену улогу утиче да му се додели преко 2.000.000,00, а члан комисије за издаваштво додељује сопственој књизи, која није ни прво издање, енормни износ, Прозафесту са збрканом парапедагошком и пропагандистичком концепцијом додељује се новчани износ као да је у питању скупи пратећи културноиндустријски догађај итд.). При том никоме од одговорних не пада на памет које последице може произвести таква жалосна и крајње приватна интерпретација културне политике у тзв. Српској Атиници.

Управни одбор ДКВ не може да прихвати чињеницу да у комисијама није било ниједног независног књижевника, нити иједног независног афирмисаног интелектуалаца, што је недопустиво игнорисање суштине културе и озбиљне интелектуалне популације у Новом Саду.

Култура не може бити партијска, као што је недопустиво форсирање њене приватне и политикантске верзије а још мање је прихватљиво да комисије за издаваштво и манифестације чине искључиво особе које су у сукобу интереса, које неодговорно додељују себи средства, понашајући се бахато према истакнутим професионалним издавачима и културним ствараоцима. Имамо утисак да се у нашем културноиндустријализованом граду већ низ година води систематски рат против креативних, дакле непоћудних писаца и интелектуалаца са интегритетом.

Надамо се да ће културни ствараоци и уметници учинити да њихов однос према оваквим појавама буде суштински демократски, да ће њихово супротстављање оваквој самовољи и неодговорности утицати на културну и ширу јавност да овакве појаве не буду више део стварности Новог Сада.

Седница је завршена у 11,00 сати.

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432