Друштво књижевника Војводине
 
 


Међународни новосадски књижевни фестивал Print E-mail
У циљу међународне афирмације српске културе и културе у Србији, Војводини и Новом Саду, ДКВ je основао Међународни новосадски књижевни фестивал. То је прва међународна књижевна манифестацију у  Новом Саду. Први Међународни новосадски књижевни фестивал је окупио око 40 значајних страних и домаћих писаца,  који су током шест дана, пред бројном публиком, читали своје песме и прозу на ексклузивном Тргу младенаца. Читање и разговори одржавани су и у Градској библиотеци, Клубу ДКВ и кафеу Обломов.

На фестивалу су учествовали: Миро Вуксановић, Горан Петровић, Јован Зивлак, Џон Хартли Вилијамс /Eнглеска/, Метју Свини /Ирска/, Драган Јовановић Данилов, Тарек Елтајеб /Судан/, Агњешка Волни-Хамкало /Пољска/, Роза Домашћина /Немачка/, Јанош Бањаи, Драшко Ређеп, Александар Јерков, Михајло Пантић, Корнелија Фараго, Алпар Лошонц, Владимир Гвозден, Фрања Петриновић, Младен Весковић, Зоран Ђерић, Слободан Владушић, Марћин Хамкало /Пољска/, Марија Игњатијева /Русија/, Милица Мићић-Димовска, Гојко Божовић, Павол Јаник /Словачка/, Ранко Рисојевић /Република Српска/, Золтан Вираг /Мађарска/, Катержина Рудченкова /Чешка/, Кристијан Тајсл /Аустрија/, Лучијан Алексију /Румунија/, Михаил Ђуга, Славомир Гвозденовић /Румунија/, Бранимир Бојић, Кристоф Мекел /Немачка/, Филип Тју /Eнглеска/, Мет Торн /Енглеска/, Златко Красни, Најл Мекдевит /Ирска/, Оскар Фрајзингер /Швајцарска/, Славко Алмажан...

Image

У оквиру Фестивала су  додељене две награде: "Бранкова награда" је додељена Николи Ђурану, песнику из Крагујевца, а свечана додела је традиционално одржана у Сремским Карловцима уз подршку Општине Сремски Карловци и по први пут, Међународна награда за књижевност "Нови Сад", коју спонзорише Панонска банка, уручена је на Тргу младенаца Кристофу Мекелу, истакнутом немачком песнику.

Image 

Поред јавних наступа учесника Фестивала, на платоу на Тргу младенаца (сваке вечери од 21 час), и у Кафеу Обломов у 15,00 сати, организована су и три књижевнокритичка разговора: о савременом британском роману, о савременој мађарској књижевности и о савременој пољској књижевности.

Посебан симпозијум организован је на тему: Савремени новосадски роман – Нови Сад као наративни простор.

За учеснике су организовани излети бродом до Сремских Карловаца и посета Петроварадинској тврђави и Фрушкогорским манастирима.

Фестивал је организован захваљујући помоћи Министарства за културу Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, Управи за културу и образовање града Новог Сада, Панонској банци, као и многим медијским и другим спонзорима, добровољном ангажовању чланова ДКВ и многим грађанима Новог Сада који су допринели да фестивал успе.

 
DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432