Друштво књижевника Војводине
 
 


Из прошлости
Документи о оснивању Бранкове награде
Бранкова награда је основана 11.01.1954, одлуком Народног одбора Општине Сремски Карловци, годину дана након предлога одборника Влатка Матковића, а поводом стогодишњице смрти Бранка Радичевића (1824-1853). Том приликом су донесени  и Одлука о оснивању фонда Бранкове награде као и Правилник о додељивању Бранкове награде.  Према овом правилнику Савет за просвету и културу Општине Сремски Карловци именовао је и први жири, на основу консултација са Књижевним одељењем Матице српске, а сачињавали су га: Теодора Петровић (председник) из Сремских Карловаца, Борислав Михајловић из Београда и Бошко Петровић из Новог Сада. Исте године НОГО Сремски Карловци, доноси и Решење о првом добитнику Бранкове награде Васку Попи.
Народни одбор Општине Сремски Карловци je награду  са прекидима додељивао све до 1965 (између 1958. и 59, као 61 и 65. награда није додељена), када је преузима Друштво књижевника Војводине, тада Војвођанска секција  удружења књижевника Србије, које је додељује скоро 45 година.
Наставак текста...
 
Галерија добитника Бранкове награде
Бранкова награда је једна од значајних културних и књижевних институција у Србији. Она промовише прве песничке књиге које објављују аутори до навршене 29. године, што се симболички поклапа са годином Бранкове смрти.
Награда је уручивана у Сремским Карловцима током децембра месеца или касније, изузетно почетком следеће године, а најчешће током септембра. Свечано уручење награде се првобитно одигравало у великој сали Карловачке гимназије, потом на Стражилову, а данас у свечаној сали Магистрата општине Сремски Краловци.
Наставак текста...
 
Бранкова награда
Педесет награђених песника - круг који се не затвара

На свечаној седници  Народног одбора градске општине у Сремским Карловцима, одржане 30.09. 1953. године у сали градске општине, као једина тачка дневног реда  био је  реферат о песнику Бранку Радичевићу одборника Влатка Матковића1, где је подносилац нагласио песникове везе са Вуком Караџићем, његов значај за народни језик, и допринос његове поезије за решавање националног питања. Матковић је посебно истакао и чињеницу да је Радичевић живео у Сремским Карловцима и допринео да ово место постане због њега славно и због тога предлаже, поводом стогодишњице смрти (1824-1853), да се оснује Фонд Бранкове награде. Закључено је једногласно, како се то тада по обичају дешавало, да се усвоји предлог Савета за просвету и установи поменута награда2.  
Наставак текста...
 

DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432