Друштво књижевника Војводине
 
 


Активности
Конкурс за 55. Бранкову награду

 Друштво књижевника Војводине 55. пут додељује БРАНКОВУ НАГРАДУ  за најбољу прву књигу песама на српском језику, аутору до 29 година, објављену између два уручивања (август 2014 – август 2015).
Позивамо издаваче и појединце да пошаљу по три примерка књиге, које задовољавају услове конкурса,  најкасније до 01. августа 2015. године на адресу: ДРУШТВО КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ, Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад.
Награда најбољем младом песнику која се састоји од диплома i новчаног износа биће уручена крајем августа у Сремским Карловцима,  у оквиру Десетог Међународног новосадског књижевног фестивала.
Књиге послати на адресу: Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад.
Информације на тел.  021 6542 432, или e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

brankova14

 

 
КОНКУРС ЗА ТАКМИЧЕЊЕ У СЛЕМ ПОЕЗИЈИ НА ДЕСЕТОМ МНКФ

Друштво књижевника Војводине oбјављује конкурс за најбољег слем песника Србије.
Tакмичење ће се одржати у оквиру десетог Међународног новосадског књижевног фестивала, од 24. до 29. августа 2015.
Позивамо слемере Србије да пошаљу најмање 8 песама које не смеју бити у говорној верзији дуже од 4 минута (ако су песме на једном од језика који се говоре у Србији, неопходно је да буду преведене на српски).
Комисија ДКВ ће одабрати десет песника који ће бити позвани да учествују у такмичењу.
Комисија такође може да, по свом избору, позове још највише пет песника који ће бити учесници такмичења.
Такмичари у складу са пропозицијама могу говорити само своје песме.
На крају дводневног такмичења биће проглашен победник изабран гласањем публике и стручног жирија. Победник ће бити награђен дипломом и новчаном наградом. Награда најбољем слем песнику биће уручена у августу у Новом Саду.
Право учешћа имају сви грађани Србије.
Песме послати до 10. августа на адресу:

ДРУШТВО КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ
Браће Рибникар 5
21000 Нови Сад
или на e-mail:
This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , са напоменом За слем такмичење, 10. МНКФ.
Са песмама обавезно послати краћу биографију, контакт телефон и адресу.
Информације на телефон 021/6542-432.

slem14

 
ГОДИШЊА ЧЛАНАРИНА ДКВ

 Молимо чланове ДКВ да плате годишњу чланарину до краја фебруара 2015. године

Одлуком УО,
из 2012, износ годишње чланарина je 1200,00 динара.
Плаћање чланарине је статутарна обавеза (члан 10 и 11. Статута ДКВ).
Уколико
  члан не плаћа чланарину губи право да учествује у раду Скупштине и осталих органа ДКВ, као и право да буде биран у органе ДКВ (на основу Статута и Правилника о чланству из 2010. године), тј. губи статус активног члана.
Чланови који нису плаћали чланарину четири године или дуже, да би стекли статус активног члана, требало би да плате најмање четири заостале чланарине.
Према члану 8. Правилника о чланству плаћања, чланарине су ослобођени
чланови чији су месечна примања нижа од просечних минималних примања на територији Републике Србије, чланови старији од 75 година, и чланови који су ангажовани у органима ДКВ.Чланови на које се односи овај став требало би да доставе на адресу ДКВ доказ о просечним примањима или о незапослености.
Чланови који су Статутом и Правилником ослобођени плаћања чланарине, могу, уколико то желе, плаћати годишњу чланарину.
Чланарина се плаћа одговарајућом уплатницом у пошти или банци на рачун ДКВ код Ерсте банке 340-2030-48, или непосредно у канцеларији ДКВ, Браће Рибникар 5, Нови Сад.

 
СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ
PLAKAT
 
СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ
WORLD POETRY DAY
21. март, петак у 12,00 сати● 21th March, Friday, 12,00 am.
Браће Рибникар 5, Плато испред ДКВ ● Plateau in front of DKV


МИЛАН НЕНАДИЋ
ЗОРАН ЂЕРИЋ
МИЛЕНА ЛЕТИЋ
ДУШАН РАДАК
МИХАИЛ ЂУГА
ПЕТКО ВОЈНИЋ
ПУРЧАР
ДРАГОМИР ШОШКИЋ
БРAНИСЛАВ ЖИВАНОВИЋ
ЈОВАНКА НИКОЛИЋ
ЕМСУРА ХАМЗИЋ
ПЕТЕР АНТАЛОВИЧ
ВЛАДИМИР КИРДA БОЛХОРВЕС
ИРИНА ХАРДИ КОВАЧЕВИЋ
БРАНКА КЛАЋИК
ИЛЕАНА УРСУ
ПАВЕЛ  ГАТЕЈАНЦУ


РЕЧ О НЕНАДУ МИТРОВУ (1896 - 1941 ) И О ЖАРКУ ВАСИЉЕВИЋУ(1892-1946)
Зоран Ђерић
 

ДРУШТВО КЊИЖЕВНИКА  ВОЈВОДИНЕ
ASSOCIATION DES ÉCRIVAINS DE VOIVODINE


Друштво књижевника Војводине седми пут обележева Светски дан поезије
ДКВ  организује  манифестацију поводом Светског дана поезије, 21. марта, која се одржава  у свим светским значајнијим престоницама културе

Манифестација Светски дан поезије, која је уврштена у календар УНЕСКА, обележава се 21. марта сваке године, у свим значајнијим културним центрима света.
Организација уједињених нација за просвету, науку и културу-УНЕСКО, 1999. године прогласила је 21. март за Светски дан поезије. Циљ је да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима, кроз промовисање и подстицање читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света. Овај дан осмишљен је с намером да се јавност подсети на снагу и важност песничке речи, која је на маргини друштвеног интересовања, а такође и да се подржи језичка разноликост.
Овај празник је прихваћен и у Србији, па се обележава на више места. Друштво књижевника Војводине већ седму годину у Новом Саду обележава Светски дан поезије. Програм ће се одражати у подне, на платоу испред седишта ДКВ, у улици Браће Рибникар 5. Пре наступа савремених песника чланова ДКВ, емитоваће с е радиофонски записи стихова наши и страних песника.
У музичком делу  програма наступиће студенти виолине, са Академије уметности у Новом Саду.    
Програм води Зоран Ђерић, који ће, између осталог изложити идеју да се подигну споменици у Новом Саду истакнутим песницима Новог Сада, Жарку Васиљевићу (1892 -1946)) и Ненаду Митрову/ Алфреду Розенцвајгу(1896 - 1941).    
У програму ће учествовати: Милан Ненадић, Бранислав Живановић, Илеана Урсу, Михал Ђуга, Емсура Хамзић, Петер Анталович, Ирина Харди Ковачевић, Душан Радак...    
Поред песама на српском језику – у оригиналу или у преводу чуће се стихови мађарских, словачких, русинских и румунских песника.        
У исто време у оближњој школи за основно и средње образовање Др Милан Петровић из Новог Сада, недалеко од седишта ДКВ, у свечаној сали наступиће друга група писаца пред више од стотину ученика.    
После манифестације одржаће се мањи коктел.    

***

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА НЕНАДУ МИТРОВУ И ЖАРКУ ВАСИЉЕВИЋУ У НОВОМ САДУ     

Друштво књижевника Војводине покреће иницијативу да се у Новом Саду подигну споменици двојици истакнутих међуратних песника Жарку Васиљевићу и Ненаду Митрову.    

ЖАРКО ВАСИЉЕВИЋ (Бела Црква, 07.05.1892 — Нови Сад, 19.09.1946),  српски песник, драматург и редитељ, хроничар распричаног, ироничног лирског тона. "Нико ни пре ни после њега није лирски аутентично оверио топониме и судбине Новог Сада и других историјских наших градова (Сомбор, Бела Црква), и нико, као он, времену помрачене европске савести, није наговестио холокауст и зле датуме нацистичких оргија." Био је први послератни управник позоришта у Новом Саду. Позориште је обновљено под именом Војвођанско народно позориште, под којим ће радити све до 1951, када му се враћа име Српско народно позориште.
Прометеј је пре две деценије објавио књигу изабраних песама Жарка Васиљевића "На углу где Златна греда пресеца сокак Хлебарски", са предговором Драшка Ређепа.    
Жарко Васиљевић сахрањен је на Алмашком гробљу у Новом Саду.    
"Умерени модернизам, близак оријентацији неоромантичара, испољили су војвођански песници Ненад Митров и Жарко Васиљевић. Вршњаци прве модернистичке генерације, они се јављају сасвим ретко у манифестацијама модерниста, а своју праву књижевну зрелост достижу знатно касније, на измаку модернизма или у постмодернистичком периоду... Жарко Васиљевић (1892—1946), из породице глумаца, и сам позоришни радник, пред смрт управник Српског народног позоришта у Новом Саду, прешао је у свом развоју пут од умереног, у бити епигонског модернизма до поезије окренуте стварности. Прави свој израз нашао је у песничком циклусу о грађанској Војводини оствареном особеним поетским реализмом. На њему је радио од 1936. до смрти. Песме у дугим стиховима, чији је слободни ритам стално на рубу прелаза у прозни израз, изгледају као фрагменти јединственог епа о Војводини, о њеним илузијама и митовима, о животу њених грађана који тече у складу с готовим, унапред датим формулама, епоса испеваног обичним, разговорним, понекад намерно сувопарним језиком, успореног, монотоног ритма." [Јован Деретић]
НЕНАД МИТРОВ, псеудоним злослутно прикрива идентитет Јеврејина пред надолазећом нацистичком олујом Алфред Розенцвајга рођеног 1896. године који је припадао песницима тридесетих година двадесетог века. Породица Розенцвајг је изнедрила два песника, па као што његов сестрић Виктор ствара под псеудонимом, тако и Алфред свој књижевни израз обликује под именом Ненад Митров.     Песников портрет најпластичније је дочарао његов савременик Младен Лесковац у есеју „Сећање на Ненада Митрова“. Описао га је као човека богатог унутрашњег бића и непрестано гладног знања, описао га је као интелектуалца „који је због Леопардија научио италијански, због Бодлера француски, био је уроњен у античку поезију и изучавао је будистичку мисао и песништво“. Тог песника и хуманисту, изабрао је окупатор за жртву свог напада на човечност. Трагајући за песниковим сестрићем Виктором, упутио је песнику ултиматум: или да буде мучен и убијен или да састави списак новосадских интелектуалаца, комунистички опредељених. Песник је извршио самоубиство, удахнувши отров из гасног решоа.        
Песничко дело Ненада Митрова остало је обавијено велом таме. Заступљен у Антологији новије лирике Симе Пандуровића, као и у Антологији српскохрватске послератне лирике Ђуре Гавеле, превођен на мађарски и пољски, оставио је књижевно наслеђе, које је измицало оку критичара и тек понекад било предмет интересовања. Пет књига поезије и прозе остало је у рукопису, а збирке Две душе (1927), Кроз кланце и јадиковце (1928), као и циклус Беспуће црнога спруда, у збирци Три према један за поезију     (колективно поетско иступање које је окупило три песника: Ненада Митрова, Жарка Васиљевића, Младена Лесковца и једног прозаисту: Душана Микића, допуњено илустрацијама Александра Кумрића, објављено 1934. године), обухвата поезију умереног модернизма. Ову поезију Јован Деретић оцењује као „ напор“ песника „да свој лични удес уздигне до метафизичке побуне против судбине..» У новије време Драгана Белеслијин се бавила делом овог песника и успела да објави његову песничку волуминозну заоставштину, под насловом, Позно биље.

 
5. КЊИЖЕВНИ САЛОН 26.12.2013.
књижевни салон
Наставак текста...
 
Симпозијум о Бранку Радичевићу

Drustvo knjiћevnika Vojvodine
Association of Writers of Vojvodina
Brace Ribnikar 5, 21000 Novi Sad  
This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it * www. dkv.org.rs* 6542 432

Симпозијум о Бранку Радичевићу

Друштво књижевника Војводине организује симпозијум о Бранку Радичевићу, 27. јуна, четвртак, у просторијама Друштва књижевника Војводине ( од 11,00  до 13,00  и од  15,30 до 18,00 сати).

Симпозијум се организује са намером да се са становишта нових увида и методологија размотри дело овог значајног српског романтичарског писца. У фокусу пажње учесника ће, поред поезије,  бити и укупан значај овог песника у контексту српског и европског романтизма и дела песника попут Змаја, Костића и Јакшића. На симпозијум су позвани:
др Никола Страјнић, др Драган Проле, др Драгиња Рамадански, др Владимир Гвозден, др Дамир Смиљанић, др Зоран Ђерић, др Бојан Јовановић,  др Миливоје Ненин,  др Горана Раичевић,  др Бранко Ристић, др Зорица Хаџић, др Богдан Косановић,  др Јован Љуштановић, мр Соња Париповић и др.
 
Bранко
****
Симпозијум ће се бавити се различитим аспектима дела овог песника, од поезије, преписке, односа према српском језику, културној и емаципаторској улози, политичким идејама и односом према историје, Бранком у светлу критике његовог доба и др. У распону између повлашћености  и побуне против традиционалних структура српског друштва, заступања нове језичке стварности, лирског као утопије, егзотизама, новог стиха у односу на класицизам,  сензибилитета за ноћно, мртве драге; између секуларистичке побуне, љубави и лирског осећања света, настојања да се нађу модуси епског у романтизму итд, можемо препознати књижевно деловање једног од најзначајнијих српских писаца деветнаестог века. 
Иако је о Радичевићу сразмерно писано доста, посебно о његовој поезији,  већ низ година његовом делу се не посвећује посебна пажња. Он  важи више као општи амблем нашег раног  романтизма, песник игре, лакоће и младалачке жудње за срећом у везама са рококом, народни песник чије се дело сматра саморазумљивим, песник који на посебан начин носи печат еманципатора  са одликама културног и књижевног демократизма. Међутим, постоје многа отворена питања поводом његове књижевности.
Ово је четврти симпозијум о српским романтичарима који ангажује најзначаније стручњаке, истраживаче са универзитета и писце. Симпозијуми и зборници о писцима романтизма ( Костић, Јакшић и Змај, као и симпозијум о романтизму), оцењени су као вредан допринос изучавању наше деветнаестовековне културе и њеног утицаја на потоњи развој српске књижевности и друштва. Наше скупове одликује интердисциплинарност, укључивање различитих оптика и методологија у изучавање поменутих феномена: од књижевне науке, филозофије, социологије, антропологије и др.

 

branko

 
КАРАВАН ДКВ
Четвртак 27. децембар, 18 часова
Писци ДКВ у Сремској Митровици
Библиотека Глигорије Возаревић
Учествују: Ђорђе Писарев, Милан Ненадић, Емсура Хамзић
Мирјана Марковић

***
Петак 28. децембар, 18 часова
Писци ДКВ у Сомбору
Српска читаоница Лаза Костић
Учествују:
Ласло Вегел, Илеана Урсу, Иван Негришорац
и Давид Кецман Дако

***
Четвртак, 27. децембар, 18 часова
Писци ДКВ у Бачкој Паланци
Библиотека Вељко Петровић
Учествују:
Пал Бендер, Јован Зивлак, Угљеша Шајтинац, Никола Страјнић
 
НАЈАВА ПРОГРАМА ЗА 7. МНКФ

Савремена пољска поезија у фокусу   Слем

Књижара градска, 27.08.   Књижара градска, 30.08.

 
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДУШАНА ВУЛЕТЕ „ЂАВОЉИ ПОТПИС“

 

позивамо вас на промоцију књиге


ДУШАН ВУЛЕТА


„ЂАВОЉИ ПОТПИС“


роман
ГОВОРЕ


Драган Бабић * Стеван Константиновић

и ауторКЛУБ ДКВ, БРАЋЕ РИБНИКАР 5

29. март, четвртак, у 19 часова

 
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СТЕВАНА ВРЕБАЛОВА „ЗАШТИЋЕНОСТ“

 

 

позивамо вас на промоцију књиге


СТЕВАН ВРЕБАЛОВ


„ЗАШТИЋЕНОСТ“

роман


ГОВОРЕ


Перо Зубац * Анђелко Ердељанин * Јован Зивлак

и ауторКЛУБ ДКВ, БРАЋЕ РИБНИКАР 5

22. март, четвртак, у 19 часова

 
<<  1 2 3 4 5  >  >>

Резултати 21 - 30 од 41

DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432