Друштво књижевника Војводине
 
 


Награде
Награда Мирослав Стрибер, за најбољу књигу на русинском, Штефану Худаку
Штефан Худак је рођен 1931. године у Миклошевцима. Школовао се у Миклошевцима (Република Хрватска), у Руском Крстуру, а учитељску школу је завршио у Осијеку. Радио је у Босни и Војводини. Радио је у РТВ Нови Сад, као новинар и редактор у културној рубрици.
Пише приповетке, романе, радио-драме и књижевну критику.
Сарађивао је у многим листовима и часописима. Текстови су му превођени на на украјински, српски, словачки, мађарски, румунски и окситански.       

Наставак текста...
 
Образложење жирија о добитницима Награде за књигу године ДКВ за 2009. годину
      Жири, који је радио у саставу Фрања Петриновић, Ђорђе Писарев и Владимир Гвозден, након увида у већи број приспелих публикација, одлучио је, на седници одржаној  22.12.2009. године, да  Награду за књигу године Друштва књижевника Војводине равноправно поделе две књиге: Огледи о књижевности и сликарству (Логос, Бачка Паланка) Николе Страјнића и збирка прича У одвајању (Агора, Зрењанин) Илије Бакића. Након сагледавања већег броја књижевних дела чланова Друштва, жири је једногласно одлучио да овога пута награду поделе двојица аутора, који остварују врхунске домете у удаљеним областима књижевности.
Наставак текста...
 
Саопштење жирија Друштва књижевника Војводине за награду за најбољи превод за 2009. годину
Награда Друштва књижевника Војводине за најбољи превод године је припала Вићазославу Хроњецу (VÍŤAZOSLAV HRONEC), за превод збирке песама „Вести из јабуке“ савременог словачког књижевника Ивана Штрпке, у заједничком издању Словачког издавачког центра из Бачког Петровца и „Агоре“ из Зрењанина. Жири је радио у следећем саставу: Саша Радојчић (председник), Славко Алмажан, Михал Дјуга и Ирина Харди Ковачевић.
Наставак текста...
 
Награда за животно дело ДКВ за 2008. годину Јовану Дунђину
У бесаници сећања    

Овогодишњи добитник награде Друштва књижевника Војводине за животно дело, новосадски писац Јован Дунђин дуго је већ у литератури, ненаметљиво постојан  у својој мисији да кроз поезију проговори  о суштинским питањима човекове егзистенције, његовим искушењима, трагичним одлукама, недоумицама, повлачењима...    
Као писац он је доследан у истинољубивости и пун обзира чак и према онима због којих је трпео, при том бивајући и према себи беспоштедан у критици.   
Наставак текста...
 
Награда ДКВ Књига године за 2008. Милошу Латиновићу за роман Џелат у рају
Жири Друштва књижевника Војводине је разматрао продукцију из 2007. и 2008. годину кандидовану за Награду за књигу године чији су аутори чланови ДКВ. Радећи у складу с Правилником о додели награде, жири је одржао три седнице  у децембру и, након увида у већи број приспелих радова, у најужи избор уврстио следеће наслове: Илија Бакић, Јесен скупљача (Тардис, Београд, 2007); Момчило Бакрач, Бивша целина (Адреса, Н. Сад, 2008); Стојан Бербер, Зебња (Завод за уџбенике и наставна средства, Источно Сарајево, 2008); Бошко Крстић, Квазимодо (ауторско издање, Суботица, 2008); Милош Латиновић, Џелат у рају (Стилос, Н. Сад, 2007); Весна Кораћ, Дивља лоза, бршљан (Адреса, Н. Сад, 2007); Саша Радоњић, Клуб љубитеља смене 8 (Соларис, Н. Сад, 2008); Немања Ротар, Дневник људождера (Стубови културе, Београд, 2008); Угљеша Шајтинац, Вок он! (Народна књига, Београд, 2007).
Наставак текста...
 
Ференцу Мауричу Награда "Иштван Конц" за 2008. годину
На састанку жирија у саставу Јанош Бањаи, Алпар Лошонц (председник) и Арпад Вицко за доделу Књижевне награде Иштван Конц Друштва књижевника Војводине одржане 12. децембра 2008. године донета је једногласна одлука да се Књижевна награда Иштван Конц додели Ференцу Мауричу за књигу песма Néma angyalok – Неми анђели – објављену 2008. године у издању Издавачког предузећа Форум у Новом Саду.   
Наставак текста...
 
Наташи Пралици Награда за превод године

Друштво књижевника Војводине традиционално у свом чланству има добре преводиоце. Сигурно је да је један од разлога за то околност да је ДКВ организација са изразито мултијезичким карактером. Писци припадници различитих националности у међусобном општењу и превођењу доприносе контакту, орођавању и обогаћивању њихових националних култура. Преводилачки допринос чланова ДКВ се, међутим, не исцрпљује само у културном посредовању; поједини међу њима остварују и преводе изузетно високог естетског нивоа и успевају да обогате језичко благо у једном много суштинскијем смислу. Ове године се преводилачкој елити, добитницима награде ДКВ за најбољи превод придружује и Наташа Пралица...

Наставак текста...
 
2008 - "Бранковa наградa" Друштва књижевника Војводине
После дужег разматрања жири Бранкове награде Друштва књижевника Војводине, у саставу: Зоран Ђерић (председник), Саша Радојчић и Момчило Бакрач, донео је следећу одлуку: да овогодишњу Бранкову награду за најбољу прву песничку књигу, аутора до 29 година, писану на српском језику, добије Дане Комљен (рођен 1986. године у Бањој Луци), за књигу Убица зечева (Арт-принт, Бања Лука 2008). Одлука је донета једногласно...
Наставак текста...
 
2007 - "Бранковa наградa" Друштва књижевника Војводине
Жири Бранкове награде, Друштва књижевника Војводине, која се додељује 47. пут за најбољу прву књигу песама на српском језику, аутора до 29 година, објављеној између два уручиваља  (август 2006 –  август 2007), у саставу: Радивој Шајтинац (председник), Зоран Ђерић и Бранимир Бојић, на седници одржаној 6. августа 2007. године, донео је одлуку: да се овогодишња награда додели Драгану Радованчевићу  из Београда (1979, Сремска Митровица), за књигу песама Клатно се боји летења, у издању Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис", Чачак, 2006. године. Одлука о награди је донета једногласно.
Наставак текста...
 
2006 - "Бранковa наградa" Друштва књижевника Војводине
Жири Бранкове награде Друштва књижевника Војводине у саставу др Драшко Ређеп (председник), Зоран М. Мандић и Драган Јовановић Данилов, на седници одржаној 17. августа 2006. године, једногласно је одлучио да овогодишњу награду за најбољу прву песничку књигу аутора до 29 година, писану на српском језику, додели Николи Ђурану (1987) из Крагујевца за књигу песама Пуста Итака, у издању „Јефимије“, Крагујевац, 2006.
Наставак текста...
 
<<  1 2 3  >  >>

Резултати 11 - 20 од 25

DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432