Друштво књижевника Војводине
 
 


Записници УО
V СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 о

 
Пета седница Управног одбора одржана је у уторак 28. септембра 2010. године у 11,00 часова. Седници су присуствовали: Никола Страјнић, Јанош Бањаи, Јован Зивлак, Корнелија Фараго, Небојша Деветак, Павел Гатајанцу, Ђорђе Писарев, Милица Мићић-Димовска, Владимир Гвозден, Недељко Терзић и Петко Војнић-Пурчар. Одсутни су били: Весна Кораћ, Фрања Петриновић, Ахнета Бућко и Михал Ђуга.
За седницу је предложен следећи дневни ред:
1. Усвајање записника претходне седнице УО
2. Извештај о Петом међународном новосадском књижевном фестивалу
3. Програмска делатност у наредном периоду (Издавање 2 броја фестивалске Греде, припрема  Зборника о Лази Костићу, Караван поезије и др.)
4. Информација о међународној сарадња са Русијом, тј. са организацијом писаца из Петрограда
5. Питање трошкова закупа за просторије у Браће Рибникар 5, које користи ДКВ и захтев да се Друштво ослободи плаћања или да се трошкови компензују од стране Града (писмо градоначелнику Игору Павличићу и Управи за културу)
6. Информација о Конкурсу за националне пензије
7. Информације о текућим конкурсима и финансијска ситуација
8. Питање чланарине
9. Разно

 

п

 

1. Н. Страјнић је позвао присутне да се изјасне о записнику са претходног Управног одбора. Записник је једногласно усвојен.
2. Оцењујући да је Пети међународни књижевни фестивал успешно реализован, упркос лошем времену, Страјнић је предао реч председнику Фестивала Јовану Зивлаку.
Јован Зивлак је истакао да се Фестивал одржавао у Позоришту младих а не на Тргу маладенаца, због лоших временских прилика, као и захваљујући разумевању Зорана Ђерића, управника Позоришта младих, те се због самог амбијента Позоришта младих није стекао утисак принуде и импровизације. Фестивал се одржао у изванредној атмосфери. Свако вече хол је био пун, читало је по шест песника, осим треће вечери када је била додељена награда Нови Сад, Љубомиру Левчеву.
На Фестивалу је било заступљено око 20 песника из иностранства. Било је гостију из Словачке, Пољске, Бугарске, Мађарске, Француске, Енглеске, Хрватске, Русије... Материјалне околности су онемогућиле да се зову прекоокеански писци.
Укупно на Фестивалу је учествовало близу 100 учесника (20 писаца из иностранства, 20 српских писаца, око 12 теоретичара и критичара, 15 преводилаца, 12 слемера и око 22 музичара).
Централни догађај Фестивала била је додела Међународне награде Нови Сад Љубомиру Левчеву, чију је књигу песама, у међувремену, објавило издавачко предузеће Адреса, а сам догађај је био изванредно пропраћен.
Осим програма који се дешавао у холу Позоришта младих, у малој сали Позоришта младих је одржана промоција Антологије Бранкове награде поводом педесетог додељивања Бранкове награде. Зивлак је истакао да је он приредио Антологију јер Зоран Ђерић одустао због заузетости. Поводом промоције било је позвано седам добитника Бранкове награде. Међу позваним добитницима награде, осим песника из Србије,  са простора бивше Југославије били су Звонимир Хусић из Хрватске и Радомир Д. Митрић из Републике Српске.
Такође је у оквиру Фестивало било и представљање француске поезије које се претворило у промоцију алтернативне књижевности везане за перформанс и различите видове инсценације а о томе је говорио светски афирмисани перформер Серж Пеј. Приликом тог разговора, где је Серж Пеј једнако користио реч и покрет, рефлексију и драматизацију догађаја. Сала Градске библиотеке је била пуна.
На симпозијуму о књижевности и моћи, који је окупио дванаест учесника, водила се дискусија која је била изузетно богата и сложена, показало се да је Фестивал створио продуктивну атмосферу за квалитетне и актуелне разговоре који нису могући у оваквој форми и на оваквом нивоу ни на једном фестивалу у Србији.
Одржане су и две вечери слем такмичења – полуфинале и финале, пред пуним локалом кафеа Бистро, са више од три стотине људи у изванредној атмосфери. Овогодишњи победник слем такмичења је Марјан Тодоровић, песник из Ниша. Зивлак је нагласио да је слем веома провокативан, са становишта просечног мњења, осим што је форма књижевности која израста из англо-америчке културе, пример је редуковане и експресивне књижевне изражајности младе генерације која живи у урбаним срединама. Слем је актуелан и изузетно критичан. На вечерима слем поезије имали смо прилике да чујемо изузетне текстове на теме из свакодневног живота, од политике, религије, полне припадности до различитих сфера нашег свакодневног живота. Слем је побудио пажњу младих људи. Тиме се на књижевној сцени слем утемељио као важан догађај и догађај који зрачи, констатовао  је Зивлак.
Као битан догађај Фестивала, Зивлак је истакао 50. доделу Бранкове награде која је том приликом уручена младом песнику из Новог Сада, Браниславу Живановићу. Бранкову награду је уручио Љубомир Левчев.
Међународна награда Нови Сад је пред препуним холом, уз присуство бугарског амбасадора у Србији, уручена Љубомиру Левчеву. Награду значајном бугарском пенику је уручио председник ДКВ, Никола Страјнић, а председниг Програмског одбора Јован Зивлак је прочитао саопштење о награди.
Писци из иностранства су били гости у Кикинди (четири писца) и у Сремској Митровици (три писца), као и у Бачком Петровцу где је наступила Етела Фаркаш. Страни писци су били задовољни овим гостовањима.
Укупно је било сто активних учесника Фестивала, било је песника, преводилаца, учесника симпозијума, музичара и оних који су непосредно учествовали или допринели реализацији Фестивала, нагласио је Зивлак. Стога се без устезања и лажне скромности заиста може рећи да је овај Фестивал један од најзначајнијих на Балкану. Међутим, наставио је Зивлак, имали смо и проблема. Буџет је био око два и по милиона. Највећу подршку смо добили од Покрајинског секретаријата. Највише новца је отишло на трошкове хонорара, путне трошкове, хотелски смештај, те успутне незаобилазне трошкове саобраћаја. Значајно је поменути издавање Антологије Бранкове награде (дело које поред поговора и истраживачког рада по архивама садржи уз имена аутора и њихових збирки и имена издавача са годином издања...). Како се не би више стварале заблуде око награде пружа се увид у оснивачка акта и развој Бранакове награде, која је неспорно повезана са ДКВ и део је његове историје и његових дугогодишњих активности. Бранкова награда је пре више од пет деценије афирмисала  Свечану салу Карловачке гимназије, у којој се у новије доба одвијају неке друге активности. Међутим, прва мера је нађена у последњих пет година, јер се Бранкова награда у сарањи са општином Сремски Карловци, уручује у  Свечаној сали Магистрата у Сремским Карловцима.
Никола Страјнић додао да се и прва додела Бранкове награде (Васку Попи) дешавала управо у Општини, у садашњем Магистрату.
Зивлак је нагласио да је и ове године било извесних проблема са Градом, али су проблеми на на крају ипак разрешени.
У оквиру фестивала био је организован излет на Фрушку гору и обилазак манастира, као  и поменути излет у Сремске Карловце.
Павел Гатајанцу је говорио о величини, значају и неупоредивости Међународног новосадског књижевног фестивала, те да је и ове године показао квалитет који треба да се настави.
Јован Зивлак је подсетио да је драгоцени сарадник ДКВ и Фестивала, преводилац  и писац из Темишвара Јован Радин Пејанов преминуо пред долазак на нашу манифестацију. Пејанов је заслужан што су многи српски писци у Румунији стекли завидну репутацију, од Црњанског, Киша, Павића до млађих песника. То је велики губитак за нас, навео је Зивлак, јер нам је био на располагању, био је наш сарадник за румунску књижевност. Јон Мирча, који је требало да буде гост наше манифстације, отаказао је учешће због погођености смрћу Јована Радина Пејанова.
Никола Страјнић је додао да је додели награде Љубомиру Левчеву присуствовао и бугарски амбасадор и да је требало да присуствује и разговору о књижевној сарадњи између Удружења писаца Бугарске и ДКВ.
3. Што се тиче издавања часописа, треба да се издају још два броја, где ће у првом броју бити непосредни књижевни учесници Фестивала, а други број ће бити посвећен Симпозијуму и слему, објаснио је Зивлак.
Страјнић је додао да, када је реч о предстојећим бројевима Златне греде, од уредништва зависи како ће то конципирати, тј. одредиће који ће број коју тематику имати. Такође је поменуо симпозијум о Лази Костићу који се одржао у Сомбору и напоменуо да су пристигли текстови за зборник о Лази Костићу који треба да буде објављен.
Зивлак, нагласио да је расправа била квалитетна посебно о Костићевим радовима из естетике: Лошонц, Проле, Смиљанић својим текстовима приступају делу Лазе Костића из другачије перспективе.
Писарев је додао да ће организовати промоцију Зборника, уколико буде у априлу следеће године један од  организатор Салона књига.
Зивлак је напоменуо да је од Покрајине пристигао износ од 130.000 динара за организацију Књижевног каравана ДКВ, и да се једно вече Каравана већ десило у Сомбору и да се у активности Каравана могу убројити и наступи писаца ДКВ у Пригревици и Новом Милошеву. Такође је рекао да постоје договори са библиотекама у Старој Пазови, Врбасу, Сремском Митровицом,  Темерином, те да су у процесу договори и за нове књижевне вечери.
УО је предложио следеће писце да учествују у Каравану: Ђезе Бордош, Ђорђо Сладоје, Милан Ненадић и Рале Нишавић су предложени за Врбас; у Стару Пазову иду Михал Ђуга, Ђорђе Писарев, Петко Војнић Пурчар и Милица Димовска; у Темерин Иван Негришорац, Јасна Мелвингер, Пал Бендер и Зоран Ђерић, а у Сремску Митровицу Никола Страјнић, Момчило Бакрач, Небојша Деветак и Павел Гатајанцу.
Зивлак је истакао да би избором писаца требала да се истакне правичност и осетљивост за вредности које негује ДКВ, с обзиром на националну и поетичку одређеност, али и квалитет, те да су изабрана места где се очекује знатније интересовање публике. Зивлак је истакао да један од критеријума за учешће у Каравану објављивање у Златкој греди, са чиме су се сви једногласно сложили. Пурчар је додао да, уколико неко одустане, треба узети у обзир и неколико аутора који би могли да буду у улози алтернативе.
4. Зивлак је пренео разговор са гостом Фестивала, Борисом Орловом, председником подружнице руске организације писаца из Петрограду и потпредседником Савеза руских писаца са седиштем у Москви. Истакнувши да је Орлов расположен и отворен за сарадњу преко њихових часописа, којих има четири или пет. Дакле,  ми можемо да рачунамо да ћемо направити или панораму текстова наших писаца или читав број, као и и да би два писца требало да гостују априла месеца 2011. године у Русији, на програмима тамношњег Салона књига у Петрограду, те да о томе треба донети одлуку.
Предложени су Зоран Ђерић и Никола Страјнић, због познавања језика и наставка разговора о сарадњи. Предлог је једногласно усвојен.
5. Зивлак је нагласио да се средства која ДКВ добија морају трошити наменски. У супротном ДКВ може остати без подршке Државе.
Зивлак је истакао да ће ДКВ, уколико не постане репрезентативно удружење, бити у веома великим проблемима, јер неће моћи да обавља  послове социјалне заштите, пензионо осигурање и сл. Међутим, ми бисмо, уколико постоји правда, по међународним законима, да добијемо статус репрезентативности јер смо истакнуто регионалноп удружења. А у једној држави може бити само два репрезентативна удружења, једно национално, друго регионално. Не могу да постоје два национална удружења.
Страјнић је присутне подсетио да је пета тачка дневног реда била и на дневном реду прошлог Управног одбора (2. тачка), тј. о слању писма градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу, у вези са закупом просторија ДКВ. Обавестио је да је ЈП Пословни простор Друштву књижевника Војводине скинуо 250.000,00 динара са рачуна због неплаћања закупа за 2009. и 2010. годину. Посебно проблематично је то што је ова сума скинута са рачуна Друштва само месец дана пред одржавање Фестивала, из чега се чак могу извести и закључци да је ово учињено са одређеном намером, консатовао је Страјнић. Сходно томе, Страјнић је напоменуо да треба написати писмо градоначелнику у којем бисмо замолили да се ДКВ изузме из режима плаћања закупа на десет година.
Владимир Гвозден је подржао овај предлог сматрајући га легитимним и рационалним.
Зивлак је нагласио да Покрајина плаћа трошкове у висини од 40 %, што је допуштено на основу Закона о култури. Међутим, град који би, такође требало да има обавезе према ДКВ, игнорише ову одредбу у новом Закону. Ми не можемо све трошкове покрити (канцеларије, канцеларијски материјал, приступ интернету, закупи), објаснио је Зивлак. Позивајући се на Закон о култури, Зивлак је прочитап део одредбу како и локалне заједнице могу партиципирати за трошкове, али не више од 45%.
6. Никола Страјнић је прочитао списак предложених чланова за националну пензију. На конкурс се пријавило једанаесторо чланова: Петко Војнић-Пурчар, Јасна Мелвингер, Стојан Бербер, Благоје Баковић, Томислав Кетиг, Анђелко Ердељнин, Милутин Ж. Павлов, Вјера Бенкова, Геролд  Ласло, Недељко Теразић и Славко Гордић. Страјнић је потом подсетио да је Друштво предлагало, а комисија, која се посебно за ту сврху састављала, вредновала, и да је ове године сужена комисија у односу на прошлу годину, и да је од писаца у комисији једино Добрица Ерић.
7. Јован Зивлак је рекао да треба предложити чланове Друштва за предстојеће конкурсе за награде. Предстоји Октобарска, Новембарска и Фебруарска награда. Друштво се мора појављивати и као предлагач, а и обавеза коју имамо према нашим члановима – да их заступамо. На прошлој седници Управног одбора, донета је једногласна одлука да се Новембарску награду предложи Петко Војнић Пурчар, а за Фебруарску Јанош Бањаи.
Зивлак је истакао да што се тиче финансија, на рачуну Друштво тренутно има 1.100.000 динара, с тим што још треба да добије 300.000 динара за текуће трошкове, и тај износ би требало да буде основа да ће ДКВ издржати да плаћа своје обавезе до фебруара 2011.
8. Зивлак је посебно истакао да се чланарина у Друштву веома лоше измирује. Подсетио је да је Друштво добровољна  организација и да онај ко плаћа чланарину има статус активног члана. Од плаћања чланарине изузете су колеге писци који су активни у органима Друштва, најстарији чланови, те и инвалиди, болесни и они који немају услове за плаћање. Сви остали су обавезни да плаћају чланарину.
Зивлак је такође подсетио да је Скупштина донела одлука да они који не плаћају чланарину морају да плате уназад три чланарине, и да је Статутом дефинисано да тиме поново стичу својства активних чланова и могу учествовати и одлучивати на скупштинама ДКВ и бити бирани у све органе.  У противном, ако члан не плаћа чланарину он је у својству пасивног члана ДКВ, који своје учешће у раду ДКВ може активирати тек када задоволји статутарне норме, тј. када плати три чланарине. Ова мера је непопуларна али нужна, ДКВ не може од државе да тражи средства за неке активности које су у непосредном  интересу самих чланова, седнице Скупштине, УО, комисија, жирија, трошкови за њихово организовање и сл.
Чланови УО су подржали овакав однос према Статутом одређеним нормама.
9. Под тачком Разно није било питања.

Седница је закључена у 12, 20 часова
 
IV седница Управног одбора
IV седница Управног одбора одржана је у среду, 11. августа 2010. године у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Никола Страјнић, Јанош Бањаи, Јован Зивлак, Корнелија Фараго, Фрања Петриновић, Ахнета Бућко, Павел Гатајанцу, Михал Ђуга, Владимир Гвозден, Недељко Терзић и Петко Војнић-Пурчар. Одсутни су били: Небојша Деветак, Милица Мићић-Димовска, Весна Кораћ и Ђорђе Писарев.
 
s
Наставак текста...
 
III седница Управног одбора
III седница Управног одбора одржана је у четвртак, 24. јуна 2010. године у 12,00 сати. Седници су присуствовали: Никола Страјнић, Јанош Бањаи, Јован Зивлак, Корнелија Фараго, Фрања Петриновић, Ахнета Бућко, Павел Гатајанцу, Михал Ђуга, Небојша Деветак, Владимир Гвозден, Недељко Терзић и Весна Кораћ. Одсутни су били: Милица Мићић-Димовска, Петко Војнић-Пурчар и Ђорђе Писарев.
 
uo
Наставак текста...
 
II седница Управног одбора
II седница Управног одбора одржана је у уторак, 16. марта 2010. године у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Никола Страјнић, Јанош Бањаи, Јован Зивлак, Корнелија Фараго, Фрања Петриновић, Ахнета Бућко, Павел Гатајанцу, Михал Ђуга, Милица Мићић-Димовска, Небојша Деветак, Петко Војнић-Пурчар, Недељко Терзић и Весна Кораћ. Одсутни су били: Владимир Гвозден и Ђорђе Писарев.
 
УО2
Наставак текста...
 
I седница Управног одбора
I седница Управног одбора одржана је 09.02.2010. године у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Никола Страјнић, Корнелија Фараго, Фрања Петриновић, Ахнета Бућко, Павел Гатајанцу, Јован Зивлак, Небојша Деветак, Петко Војнић-Пурчар, Недељко Терзић, Весна Кораћ и Владимир Гвозден. Одсутни су били: Милица Мићић-Димовска, Михал Ђуга, Јанош Бањаи и Ђорђе Писарев.
 
УО
Наставак текста...
 
XXX седница Управног одбора
XXX седница Управног одбора одржана је 21. 01. 2010. године у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Јован Зивлак, Јанош Бањаи, Фрања Петриновић, Никола Страјнић, Михал Ђуга, Милица Мићић-Димовска, Недељко Терзић, Весна Кораћ, Ђорђе Писарев и Владимир Гвозден. Одсутни су били: Петко Војнић-Пурчар, Зоран Ђерић, Владимир Кочиш, Славко Алмажан и Корнелија Фараго
Наставак текста...
 
XXIX седница Управног одбора
XXIX седница Управног одбора одржана је 29. 12. 2009. године у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Јован Зивлак, Јанош Бањаи, Фрања Петриновић, Никола Страјнић, Михал Ђуга, Корнелија Фараго, Славко Алмажан, Весна Кораћ, Ђорђе Писарев, Зоран Ђерић, Владимир Гвозден  и Владимир Кочиш. Одсутни су били: Петко Војнић-Пурчар, Недељко Терзић и Милица Мићић-Димовска
Наставак текста...
 
XXVIII седница Управног одбора
XXVIII седница Управног одбора одржана је 08. 12. 2009. године, са почетком у 11,00 сати. Седници су присуствовали: Јован Зивлак, Милица Мићић-Димовска, Зоран Ђерић, Петко Војнић-Пурчар, Владимир Гвозден,  Никола Страјнић, Владимир Кочиш и Недељко Терзић. Одсутни су били: Славко Алмажан, Фрања Петриновић, Корнелија Фараго, Михал Ђуга, Јанош Бањаи, Ђорђе Писарев и Весна Кораћ.
Наставак текста...
 
XXVII седница Управног одбора
XXVII седница Управног одбора одржана је 18. 09. 2009. године у 10,00 сати. Седници су присуствовали: Јован Зивлак, Никола Страјнић, Михал Ђуга, Владимир Кочиш, Јанош Бањаи, Владимир Гвозден, Славко Алмажан, Милица Мићић-Димовска, Весна Кораћ и Недељко Терзић. Одсутни су били: Петко Војнић-Пурчар, Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Корнелија Фараго и Ђорђе Писарев.   
Наставак текста...
 
XXVI седница Управног одбора
XXVI седница Управног одбора одржана је 29. 07. 2009. године у 10,00 сати. Седници су присуствовали: Јован Зивлак, Корнелија Фараго, Михал Ђуга, Владимир Кочиш, Јанош Бањаи, Владимир Гвозден,  Ђорђе Писарев, Весна Кораћ и Недељко Терзић. Одсутни су били: Петко Војнић-Пурчар, Славко Алмажан, Милица Мићић-Димовска, Зоран Ђерић, Фрања Петриновић и Никола Страјнић.
Наставак текста...
 
<<  1 2 3 4 5 6  >  >>

Резултати 41 - 50 од 59

DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432