Друштво књижевника Војводине
 
 


Вести |
ПИСЦИ ДКВ У ГРАДОВИМА ВОЈВОДИНЕ (3)

Књижевни караван у Бачкој Паланци

Перо Зубац Милан Ненадић

Михал Ђуга Ђорђе Писарев

У четвртак, 8. децембра са почетком у 19 часова, у препуној сали Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци, одржано је још једно успешно гостовање Књижевног каравана ДКВ. Поштоваоцима књижевности песме су читали Перо Зубац, Милан Ненадић и Михал Ђуга, који je читао на матерњем словачком и на српском језику, а прозу је читао Ђорђе Писарев. Видно задовољна публика госте је поздрављала великим аплаузима.
Писце је на почетку програма срдачно поздравила и водила програм директорка Библиотеке Ковиљка Добрић.

Посетиоци Посетиоци Посетиоци

Караван се завршава вечерас (9. XII), наступом Пала Бендера, Бошка Крстића, Слободана Тишме и Јована Зивлака у градској библиотеци у Суботици.

 
ПИСЦИ ДКВ У ГРАДОВИМА ВОЈВОДИНЕ (2)

Књижевни караван у Старој Пазови

Иван Негришорац Ласло Вегел

Вићазослав Хроњец Гордана Ђилас

Друштво књижевника Војводине наставило је да у оквиру пројекта Књижевни караван организује књижевне вечери у градовима Војводине.
У Старој Пазови 7. децембра у 19,00 сати у Народној библиотеци „Доситеј Обрадовић“  на другој сесији овог књижевног пројекта своју поезију и прозу читали су Ласло Вегел, Вићазослав Хроњец Иван Негришорац и Гордана Ђилас.
Читаоница старопазовачке Библиотеке била је испуњена поштоваоцима савремене књижевности. Ласло Вегел и Вићазослав Хроњец су своје текстове читали на матерњем и на српском језику.

Посетиоци  Посетиоци

Караван се у наредна два дана наставља у Бачкој Паланци (8. XII) и Суботици (9. XII), где ће се публици представити Перо Зубац, Ђорђе Писарев, Михал Ђуга, Милан Ненадић, Пал Бендер, Бошко Крстић, Слободан Тишма и Јован Зивлак.

 
ПИСЦИ ДКВ У ГРАДОВИМА ВОЈВОДИНЕ (1)

Књижевни караван у Сремској Митровици

Никола Страјнић Илеана Урсу

Зоран Ђерић Недељко Терзић

Јован К. Радуновић Слађана Милановић
Друштво књижевника Војводине у оквиру пројекта Књижевни караван организовало је 6. децембра  књижевно вече у градској библиотеци Глигорије Возаревић у Сремској Митровици. Део свог песничког стваралаштва митровачкој књижевној публици представили су Никола Страјнић, Илеана Урсу,  Зорана Ђерић и Недељко Терзић, а колегама су се у читању придружили  и писци из Сремске Митровице Јован К. Радуновић и Слађана Миленковић. У музичком делу програма наступили су кантаутори Златко Гамбош и Хајрудин Рудмановић.

Поестиоци Посетиоци Посетиоци
Караван се наставља у Старој Пазови (7. XII), Бачкој Паланци (8. XII) и Суботици (9. XII), где ће наступити Ласло Вегел, Иван Негришорац, Гордана Ђилас, Вићазослав Хроњец, Перо Зубац, Ђорђе Писарев, Михал Ђуга, Милан Ненадић, Пал Бендер, Бошко Крстић, Слободан Тишма и Јован Зивлак.

 
ДАН ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У ДКВ

У оквиру програмске делатности ДКВ, највише залагањем Александра Павића, одржан је Дан јапанске културе у Клубу ДКВ, у петак 19,00 августа  са почетком у 18, 30 сати.
У оквиру планираног програма Хироши-Јамасаки Вукелић, професор на Катедри за јапански језик, говорио је о Хаику поезији од Башоа до данас.
Хироши Јамасаки-Вукелић је у исцрпном излагању нагласио „да је хаику  настао почетком седамнаестог века, кад је победом Токугава Иејасуа и његовим именовањем за шогуна, Великог војсковођу, окончано доба грађанских ратова између феудалних господара. Мир је створио повољне услове за развој тржишне економије, за изграђивање саобраћајница, али и за културни процват. Дошло је до ширења писмености међу обичним људима, изван аристократије, свештенства и ратника-самураја. Настајали су велики градови, као што су Едо (садашњи Токио) са милион, и Осака и Кјото са по триста хиљада становника. У њима се рађало грађанство. У трагању за сопственим културнин идентитетом, нарастајући грађански сталеж ствара и низ уметничких жанрова, као што су кабуки позориште и укијое сликарство. Један од тих цветова грађанске уметности био је хаикаи песништво, које ће се касније звати хаику поезија.“

Након тога промовисана је књига Александра Павића Песма као уздах, о рецепцији хаику поезије у српској књижевности. О књизи су говорили Небојша Симин и Зоран Ђерић. Истакнуто је да Павићева књига даје исцрпaн преглед присуства и деловања хаику песништва у српској култури, од почетка двадесетог века, посебно осветливши улогу Милоша Црњанског у промоцији хаикуа у српском језику, Милана Токина и многих писаца и преводилаца у последњим деценијама двадесетог века.
У музичком делу учествовали су Марко Шалић, гитара, и Никола Танасковић, хармоника.
Програме је водила  Кармен Антић.

Дан јапанске културе у ДКВ

Дану јапанске културе, присуствовао је и први секретар Јапанске ампасаде у Београду Тетсуја Цубота.
Поводом разорних земљотреса у Јапану, чланови  ДКВ позвани су да у складу са могућностима помогну настрадалима у тој катастрофи, уплатом на број жиро рачуна: 2750 0102 2126 3877 22.

 
СЕЋАЊЕ

 Милан Туторов

Милан Туторов (1923- 2011), књижевник, драмски писац, редитељ и историчар, културни радник. У најужем смислу, био је драмски писац.
Школовао се у Осијеку и Белом Манастиру, а по избијању Другог светског рата, као припадник НОБ-а, постао је политички комесар IV батаљона XIII ударне војвођанаске бригаде. Након ослобођења радио је у Министарству за науку и културу Владе СФРЈ, а потом уписао студије на Академији за позориште у Београду. По завршетку студија радио је у Историјском архиву у Зрењанину, након тога добио је ангажман редитеља у Зрењанину и Суботици. Значајан део свог позоришног деловања провео је као управник Народног позоришта у Зрењанину.
Ширу репутацију стекао је након што је његова драма из 1956. године "Пукотине рајa"  преточена у филм (1969), доживевши озбиљан успех у широј културној јавности. Његово значајније дело је и проза "Сева муња, биће опет буна".
Милан Туторов је добитнике бројних признања: Награда за најбољу савремену домаћу драму (Пукотина раја) и Награда за животно дело. Носилац је медаље за храброст из Другог светског рата.
Аутор је следећих драма: Ко умије њему – ниједна, На степеништву, Подземни шетачи, Пукотина раја,  Између два воза, Беспомоћни, Оптимистички мизантроп, Нови анђео, Крајпуташ за троје, Курјаково јутро, Ујак Матија није умро, Риђан крилати, Талијини кентаури, Учооо, Банаћанска романсa.
Написао је  следећа прозна дела: Звезде и сватовац (мемоарска рaтна проза), Сева муња, биће опет буна, Банатска рапсодија.

Био је члан је друштва књижевника Војводине.

 
СЕЋАЊЕ
Ференц Деак
Истакнути  војвођански мађарски писац и песник Ференц Деак преминуо је  у 74. години у Суботици, након дуге и тешке болести.
Деак је рођен 1938. године у Новом Итебеју. Школовао се у родном селу, у суседном Српском Итебеју, Зрењанину, Суботици и Новом Саду. Дипломирао је примењену уметност.
Знање француског усавршавао на универзитету у Дижону.
Био је истакнути књижевник, јавни и културни радник.
Писao je превасходно на  мађарском, али и на српском и француском језику.
Био је уредник омладинских новина "Кепеш Ифјушаг", драматург у Радио Новом Саду. Обављао је и дужност главног уредника петојезичног драмског програма у поменутом радију.
Између 1982. и 1986. био је амбасадор СФР Југославије у Западној Африци, а након повратка у земљу био је уредник и главни уредник драмских програма Телевизије Нови Сад, до пензионисања 1999. године. Његове драме приказиване су у мађарским позориштима у Војводини, а по њима је снимљено и неколико филмова.
Најважније књиге поезије су му: Поноћни рибар (1959), Освајање домовина (1971), Додир слоноваче (1972), Пораз (1982), Љубавне епистоле (1994), Зима /Југ/ (2002).
Романи: Метил (1969), Разбојник, роман за омладину (1970), Жега, историјски романа (1972), Разбојник (1976), Слојеви (2003), Распад, наставак романа Слојеви (2006).
Драмски текстови и сценарији: Боровнице (1968), Даћа, драме, радиодраме, сценарији (1972), Игра сенкама, филмски и телевизијски сценарији (1985), Граница и други сценарији (1991), Лутајућа ватра, сценариј (2003), Хисторија, три драме (2006).
Новеле: Реквијем (1961), Корени Сунца (1965),  Nuk dua mjalte, приче за децу (1974).
Аутор је 12 драмско-сценских дела: Боровнице (1968), Жеђ за ваздухом (1971), Даћа (1972), Ћопави кадрил (1972), Слепи трио (1974), Киднапер (1975), Звездана времена (1976), Нирвана (1981), Апотеоза 2 (1982),  Безгранично (1997), Гушење (1998), Диспутанти (2002).
Аутор је 13 радио-драмских дела: Пословни подухват (9161), У окуци (1965), Ћопави кадрил (1968), Слепи трио (1969), Апотеоза (1971), Интерурбан (1972), Велике воде (1974), Киднапер (1975), Звездана времена (1977), Апотеоза бр. 41 (1981), Породични ручак (1989), Људска трагедија (1999), Југ/Подне (2000).
Написао је сценарија за телевизијске драме: Бреме (1970), Крај недеља (1973), Кућна терапија (1977), Смешкоград, серија (1978), Време расних паса (1983), Граница, серија (1980), Боје слепила (1992) – као и сценарија за дугометражне филмове: Бреме (1969), Парлог (1974), Трофеј (1979), Граница (1990), Лутајућа ватра (2003), Верници магле (1992-2005), Да нема љубави (2004-2005).
Као сценариста филмова Трофеј и Граница, награђен је високим наградама на филмском фестивалу у Пули.
Деакова дела су превођена на скоро све европске језике, као и на арапски и кинески (мандарински).
Добитник бројних књижевних награда и признања (домаћих и страних) и  (домаћих и међународних) признања за културни и друштвени ангажман. За књигу Сова и чизме награђен је најпрестижнијом наградом за дечију књижевност Невен.
До одласка у пензију живео је  и радио у Новом Саду, последње године живота провео је у Суботици.
Био члан Друштва књижевника Војводине.
 
СЕЋАЊЕ

Татјана Цвејин


Татјана Цвејин (1948, Нови Бечеј – 2011, Суботица), песникиња, прозни писац, критичар, преводилац и мултимедијални уметник, преминула је у суботу 3. септембра 2011. у Суботици.
Рођена у Новом Бечеју, у породици Ане Хандвел (што је био и њен псеудоним), повратнице из Аушвица, и оца Мирка, који је био заробљеник у логору Лукенвалдеру.
Осмогодишњу школу похађала у Бањалуци,  Кањижи и Апатину, завршила техничку школу, студирала на Економском факултету, радила на административним и књиговодственим пословима у Новом Саду, Футогу, Апатину и Београду (Институт „Никола Тесла“), двадесетак година била финансијски руководилац у предузећу „Електодизалица“ у Београду.
Уређивала часопис Лиге јеврејских жена београдске јеврејске општине „Mish Mash“ (од 0 до 16, односно од почетка до краја излажења).
Тридесетак и више година сарађује на међународном пројекту са асоцијацијом WESTEAST, након чега је приредила изложбу у Београду, припремивши материјал за часопис Руковет – СЛУЧАЈ WESTEAST, који је обухватио више стотина уметника из дванаест земаља, са свих континената.
Татјана Цвејин је ушла у књижевност 1976. збирком песама „Невидљиви дарови”. Потом су уследиле песничке књиге „Живи песак”, „Понављамо облике стварности”, “На путу”, „Модра пчела”, као и прозне „Мола, мола”, „Уздаси Оха и Аха”, „Резервни излаз”.
Објавила је већи број књига, међу којима издвајамо: Критериј знамења (са Франци Загоричником), 1983; Сабат (са Франци Загоричником), 1993; Распевани буквар, 1994; Србија на истоку, 1994; Заљубљени буквар, 1995; На молу Сан Карло, певање у молу /са Франци Загоричником/ двојезично, словеначки/српски/, 1997; Дневник белих рада, 2000; Sabat-follow me! /са Франци Загоричником, 2000; Узјахао Петар ветар, 2004. и др.
Приредила је антологију јеврејских песника у Србији и дела Миодрага Борисављевића.
Њене књиге су превођене на словеначки, италијански и енглески.
Награђивана је више пута у земљи и иностранству за свој песнички и уметнички рад.
Татјана Цвејин је била запажена као уметник који се последњих деценија бавио уметничким праксама у духу поставангарде. Учествовала на више изложби и манифестација тог типа у земљи и иностранству.
Боравила је студијски више пута у иностранству. Сарађивала је са великим бројем часописа и ревија у Србији, и на простору бивше Југославије.
Била је члан Друштва књижевника Војводине.

 
СЕЋАЊЕ
Владимир Влатко Миларић МИЛАРИЋ Владимир Влатко (Петроварадин, 9. X 1930), књижевник, дугогодишњи истакнути члан ДКВ,  преминуо је 25. августа 2011. године У Петровардину.
Владимир Миларић је основну школу завршио у Петроварадину (1937-41), а гимназију у Сремским Карловцима (1941-45) и Новом Саду (1945-49), дипломирао је језик и књижевност на Вишој педагошкој школи у Новом Саду (1950-52).
     У петроварадинској школи Владимир Назор био је наставник  и директор (1953-66).    
У Змајевим дечјим играма, где је од оснивања био члан Савета, радио је као стручни сарадник (1977-83). Био је  главни уредник часописа Детињство (1975-83).
     У Издавачко одељење Дневника прешао је 1983. и уређивао едицију Детињство, до пензионисања 1992. поводом стоте књиге Детињства објављена је споменица, под његовим уредништвом (1990).
     Миларић је написао многе студије и чланке о проблематици књижевности за децу, залажући се за модернији приступ тој теми, као и за модернизацију наставе књижевности. Био је коаутор многих књига посвећених настави књижевности: Проблеми наставе писмености (1963), Савремена настава српскохрватског језика у основној школи (1965), Змајеве дечје игре (1967), Трагом дечје песме (1969), Дечја књижевност - шта је то? (1970), Критика књижевности за децу (1972), Описивање у настави усменог и писменог изражавања (1977).
     Посебне заслуге Владимира Миларића су у приређивању антологија дечје књижевности где је афирмисао писце модерне сензибилности и најрепрезентативније писце нове генерације.
     У Новом Саду му је објављена антологија Зелени брегови детињства (1970), у Сарајеву књига Избор из југословенске поезије за децу (1983), а у Љубљани 1985. антологија на словеначком Roza cudotvorna (Чудотворна ружа).
     Направио је избор и написао предговоре за више књига поезије, Григора Витеза, Мирослава Антића, Отона Жупанчича и других песника који су писали за децу. Приредио је и књиге Трагом дечје песме (1969), Нови дечји песници (1972) и Негде на крају света (1973).
     Добитник је Октобарске награде Змајевих дечјих игара (1977).
 
КОНКУРС ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ ПРИЗНАЊА УМЕТНИЦИМА

На основу Јавног позива Министарства културе Србије за доделу Признања за врхунски допринос националноj култури и култури националних мањина ДКВ расписује

Kонкурс за подношење предлога за доделу Признања уметницима, тј. књижевницима, члановима ДКВ за врхунски допринос националноj култури, односно култури националних мањина

I Министарство културе, информисања и информационог друштва упућуjе jавни позив уметничким удружењима, да предложе пензионисане уметнике,  за доделу Признања за врхунски допринос националноj култури, односно култури националних мањина (у даљем тексту: Признање).
Право на Признање може стећи уметник ;
1.    књига и књижевност (стваралаштво, издаваштво, преводилаштво);
II Право на Признање може стећи, писац коjи испуњава следеће опште услове, и то:
1.    да jе стекао статус корисника пензиjе код надлежног Фонда за пензиjско и инвалидско осигурање у Републици Србиjи;
2.    да jе држављанин Републике Србиjе;
3.    да jе остварио врхунски допринос националноj култури, односно култури националних мањина;
4.    да jе добитник наjзначаjниjих награда и признања, и то:
1.    републичке награда за посебан допринос развоjу културе;
2.    награде за животно дело;
3.    стручне награде са међународних фестивала;
4.    награде са фестивала и манифестациjа од републичког значаjа;
5.    стручне награде удружења;
6.    локалне награде и друштвена признања;
7.    друге стручне међународне и домаће награде и признања из области културе;
5.    да има образложену оцену вредности доприноса у области културе у делатностима коjу даjу уметничка удружења.
III Подносиоци предлога обавезно достављаjу следећу ПОТРЕБНУ ДОКУМЕНТАЦИJУ:
1.    Формулар – предлог за доделу посебног признања за врхунски допринос националноj култури у Републици Србиjи (преузима се на приjавници Министарства културе, информисања и информационог друштва у Београду, Ул. Влаjковићева бр. 3, са странице саjта Министарства културе, информисања и информационог друштва РС) или у ДКВ или са сајта ДКВ;
2.    оверена копиjа правоснажног решења донетог од стране надлежног фонда за пензиjско и инвалидско осигурање или копиjе извештаjа кориснику о исплати пензиjе за последња три месеца;
3.    оригинал уверења о држављанству са роком важења у складу са Законом о матичним књигама („Службени гласник”, броj 20/2009);
4.    образложена оцена, коjу даjу даjу уметничка и струковна удружења, установе културе и образовне и научне установе;
5.    професионална биографиjа;
6.    фотокопиjе НАJЗНАЧАJНИJИХ награда и признања.
Чланови ДКВ са наведеном документацијом могу конкурисати за преппоруку, тј. за мишљење од 29. августа до 20. септембра 2011, ДКВ ће након процедуре формирати мишљење и предати конкурсну материју у Министарство културе Србије до 22. септембра, 2011. године.
Предлози ће се доставити поштом препоручено са назнаком „JАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ ПРИЗНАЊА УМЕТНИЦИМА ОДНОСНО СТРУЧЊАЦИМА У КУЛТУРИ ЗА ВРХУНСКИ ДОПРИНОС НАЦИОНАЛНОJ КУЛТУРИ, ОДНОСНО КУЛТУРИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА”, Министарство културе, информисања и информационог друштва, Влаjковићева 3, 11000 Београд, или личном доставом.
Предлог за доделу Признања утврђуjе Комисиjа за утврђивање предлога за доделу признања уметницима, односно стручњацима у култури за врхунски допринос националноj култури односно култури националних мањина (у даљем тексту: Комисиjа), чиjе чланове именуjе Министарство културе, информисања и информационог друштва на период од годину дана, са могућношћу поновног именовања.
На основу предлога Комисиjе, Министарство културе, информисања и информационог друштва, полазећи од средстава обезбеђених законом о буџету Републике Србиjе, предлаже Влади акт о додели посебних признања.
Влада доноси решење о додели посебних признања уметницима за врхунски допринос националноj култури у Републици Србиjи.
Посебно признање додељуjе се и исплаћуjе уметнику у виду доживотног месечног новчаног примања, у нето износу од 50.000,00 динара (словима: педесет хиљада динара).
НАПОМЕНА:
ПРЕДАТА ДОКУМЕНТАЦИJА НЕ ВРАЋА СЕ ПОДНОСИОЦИМА
Формулар – предлог за доделу посебног признања за врхунски допринос националноj култури у Републици Србиjи, професионалну биографиjу и списак наjзначаjниjих награда и признања, попунити читко, штампаним словима или откуцати на персоналном рачунару.
Додатне информациjе могу се добити у Министарству културе, информисања и информационог друштва телефоном на броj: 011/33-98-652, или путем електронске поште, на адресу: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it или у ДКВ.

 
САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О УЖЕМ ИЗБОРУ БРАНКОВЕ НАГРАДЕ

 

Управни одбор Друштва књижевника Војводине је у јуну 2011. године расписао конкурс за 51. Бранкову награду, а конкурсни рок се завршио 1. августа.
Песници и издавачи били су позвани да пошаљу по три примерка прве песничке збирке, аутора старости до 29 година. На конкурс је стигло преко двадесет књига.
Жири Бранкове награде, у саставу Зоран Ђерић (председник) и Бранислав Живановић (Момчило Бакрач је био одсутан) на својој првој седници, одржаној 4. августа у просторијама ДКВ, закључио је да се наставља тенденција опадања броја првих књига и да је све мањи број издавача који новим песницима посвећују пажњу.
Жири је након исцрпне дискусије формирао следећи ужи избор кандидата за награду:

1. Жељко Јанковић, Карл Гинтер у двострукој експозицији, Шумадијске метафоре
2. Чарна Поповић, Аутоканибализам, Матица српска
3. Марија Цветковић, Алогаритмије, Матица српска
4. Милош Петровић, Пушкице, Књижевни клуб Краљево

Одлука о добитнику 51. Бранкове награде биће донета  у среду 10. августа, и биће саопштена истог дана на конференцији за медије.
51. Бранкова награда уручиће се добитнику у оквиру 6. Међународног новосадског фестивала, 30. августа у Свечаној сали Магистрата Сремских Карловаца. Награду ће уручити актуални лауреат Међународне награде за књижевност Нови Сад.
Награда се састоји од свечане дипломе и новчаног износа.

5. август 2011.
Нови Сад
 
<<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>

Резултати 61 - 70 од 149

DKV logo
Medjunarodni novosadski knjizevni festival
 
List Zlatna greda
 
Најчитаније

CMS Web Design and Production::
Luka Salapura
Web Site Content Administration: DKV

Насловна   |   Фестивал   |   Златна греда   |   ДКВ   |   Фото галерија   |   Контакт   |   Login

Ауторска права © 2008 - 2014. Друштво књижевника Војводине. Сва права задржана.
Браће Рибникар 5, 21000 Нови Сад, Србија
Телефон / Факс: 021 654 2432